Ti tips for en vellykket gåtur

Uncategorized | 19. september 2016

Det å gå er en enkel aktivitet som er positivt for både kropp og sjel. Her er ti tips for at gåturen skal bli vellykket.

Regelmessig fysisk aktivitet gir helsegevinster. Økt fysisk aktivitet kan både forebygge og behandle ulike helseproblemer, samt redusere blant annet risikoen for å utvikle høyt blodtrykk, blodpropp, diabetes type 2, fedme og psykiske vansker.

De som er fysisk aktive, er ofte er i bedre humør, har mer overskudd og økt livskvalitet sammenlignet med personer som er lite aktive.

30 minutter daglig. Dessverre er det slik at mange voksne sitter for mye stille, blant annet som følge av arbeidssituasjonen eller mye tid foran TV, PC, iPad og andre skjermer. Derfor anbefaler Helsedirektoratet at alle voksne over 18 år er i aktivitet minst 30 minutter daglig med moderat til høy intensitet – de såkalte «dine30».

Om du er lite aktiv fra før, vil du få stor effekt av mer aktivitet. Det å ta beina fatt er et ypperlig sted å starte om man ønsker å komme i gang med fysisk aktivitet. Gåturer er lett tilgjengelig, gratis og passer for alle uansett alder, vekt, kjønn og hvilken form du er i fra før.

På en 60 minutters gåtur med middels intensitet forbrenner en kvinne på 65 kilo cirka 200 kcal og en mann på 80 kilo i overkant av 300 kcal. Om du for eksempel klarer å gjennomføre tre gåturer i uken med varighet på 50-60 minutter, tar det ikke lang tid før du merker at kroppen forandrer seg.

RIKTIG TRENINGSTØY: Er du ute og går om vinteren, pass på å ha riktig tøy slik at du ikke fryser.

Ti tips for en vellykket gåtur:

  1. Velg riktige sko.

Det viktigste du trenger for å gå en tur, er sko – og de bør helst være riktige. Det innebærer gode joggesko som er lette, med god såle og demping.

  1. Lag en spilleliste.

Går du alene, er det lurt å ta med seg mobiltelefonen eller iPoden som selskap. Lag en spilleliste på forhånd med favorittmusikken din, så får du bedre motivasjon underveis og tiden bare flyr avgårde.

  1. Planlegg turen.

Tenk igjennom hvor du skal gå før du starter. Setter du deg et mål for turen, er den enklere å gjennomføre. Varier gjerne hvor du går, men bestem deg på forhånd.

  1. Skaff deg en treningspartner.

Finn deg noen å gå sammen med. Da blir gåturen mye artigere og mer motiverende, og du har minst én god grunn til å ta beina fatt.

  1. Velg riktig treningstøy.

Norge har fire årstider, og gåturer kan gjennomføres hele året. Men det er viktig å være riktig kledd. Du trenger ikke investere i det dyreste og flotteste treningstøyet, men sørg for at du har klær som puster, samt nok klær så ikke du fryser underveis.

  1. Bli andpusten.

Etter hvert som du kommer i bedre form, kan du også øke intensiteten eller belastningen. Da får du høyere puls, og med høyere puls øker også utbyttet av gåturen – og du får bedre kondisjon.

  1. Varier intensiteten.

La terrenget bestemme intensiteten. Hold samme tempo i oppoverbakker, så øker også intensiteten og treningsutbyttet – såkalt «naturlig intervall».

  1. Spis litt før du trener.

Det lønner seg ikke å være fysisk aktiv på tom mage, ei heller like etter middagen. Spis noe enkelt og lett før du går ut på tur, som frukt, yoghurt, kornblanding eller grove brødskiver. Husk også å ha orden på væskebalansen ved å drikke vann både før, underveis og etter.

  1. Gjør gåturen til en rutine.

Legger du inn en gåtur daglig i hverdagsrutinen din, blir den enklere og mer motiverende å gjennomføre over tid. Du kan for eksempel enten gå en tur før jobben, gå til jobben, gå i lunsjen, gå hjem fra jobben eller ta en gåtur på kveldstid.

  1. Registrer gåturene.

Skriv opp lengden du har gått og hvor lang tid du har brukt. Om du går aktivt 3-4 ganger i uken i 30-60 minutter vil du garantert merke at formen blir bedre. Benytt gjerne en klokke som teller skrittene dine og regner ut kaloriforbruket. Det kan gi deg ekstra motivasjon.

Kilder: Klikk.no, VG.no og Woman’s Health.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *