Ti matvarer fulle av selen

Vitaminer/mineraler | 22. oktober 2014

Spiser du mye fisk og sjømat, som breiflabb, tunfisk, hummer og krabbe? Da får du i deg mineralet selen. Se listen over matvarene som inneholder mest selen.

Vi har 5-15 milligram selen i kroppen, fordelt i alle celler og vev, mest i lever og nyrer.

Gode kilder til selen er særlig fisk og sjømat, men også innmat og kornprodukter. Selen er viktig for flere funksjoner i kroppen. Det bidrar blant annet til å opprettholde normalt hår og normale negler.

Selen beskytter også cellene mot oksidativt stress, og bidrar til både immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon.

Ti matvarer fulle av selen (listen viser næringsinnholdet per 100 gram spiselig matvare):

  • Breiflabb, kokt (363 mikrogram)
  • Krabbe, kokt (200 mikrogram)
  • Sashimi, tunfisk (200 mikrogram)
  • Tunfisk, makrellstørje, rå (200 mikrogram)
  • Klippfisk, saltet og tørket (148 mikrogram)
  • Akkar, kokt (129 mikrogram)
  • Linser, grønne/brune (105 mikrogram)
  • Tunfisk i olje (100 mikrogram)
  • Havål, rå (90 mikrogram)
  • Hummer, kokt (80 mikrogram)

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye selen vi bør få i oss daglig:

  • 1-2 år: 20 mikrogram
  • 2-5 år: 25 mikrogram
  • 6-9 år: 30 mikrogram

Menn:

  • 10-13 år: 40 mikrogram
  • 14 år og over: 60 mikrogram

Kvinner:

  • 10-13 år: 40 mikrogram
  • 14 år og over: 50 mikrogram

Gravide og ammende:

  • 60 mikrogram

Om du ikke spiser noe særlig med fisk eller sjømat, kan tilskudd av selen være nyttig for kroppen din. Nycoplus kan tilby tabletter med selen og E-vitamin, eller eventuelt multivitaminer som også inneholder selen. Disse kosttilskuddene finner du på apoteket.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *