En bolle med tørkede tomater

Ti matvarer fulle av kalium

Kosthold/ernæring | 24. juni 2015

Kalium er viktig for blant annet å opprettholde normalt blodtrykk, samt nervesystemets normale funksjon. Gode kilder til kalium i hverdagen er frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt. 

Kalium finnes i de fleste matvarer, og dette mineralet kan ikke dannes i kroppen, men må tilføres via mat og drikke. En voksen mann på 70 kilo vil i gjennomsnitt ha omtrent 120 gram kalium i kroppen, og det er nyrene som regulerer mengden av dette mineralet i blodet.

En tallerken med maki
SUSHI: Sushiretten maki er rullet inn i et noriark, og nori er svært rik på mineralet kalium.

Ti matvarer fulle av kalium (listen viser næringsinnholdet per 100 gram spiselig matvare):

  1. Nori – tørket tang (7500 mg)
  2. Kakaopulver (3490 mg)
  3. Tomat, soltørket (3427 mg)
  4. Soyaprotein, teksturert (2160 mg)
  5. Urtesalt (2040 mg)
  6. Aprikos, tørket (1880 mg)
  7. Bønner, hvite tørket (1795 mg)
  8. Soyabønner, tørket (1730 mg)
  9. Soyamel (1660 mg)
  10. Buljongpulver (1500 mg)

Bønner og soyaprodukter inneholder mye kalium; det gjør også prim og brunost. Man finner også kalium i fisk og kjøtt, samt grønnsaker og frukt – som poteter og bananer.

Som det fremkommer av Matvaretabellens oversikt, er nori (tørket tang) den mest kaliumrike matvaren. Nori kan spises frisk, tørket eller utvannet, og det benyttes ofte i matretter sammen med ris. I sushiretten maki er ris, rå eller marinert fisk og gjerne små grønnsakterninger rullet inn i et noriark.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye kalium vi bør få i oss daglig:

  • 1-2 år: 1,4 gram
  • 2-5 år: 1,8 gram
  • 6-9 år: 2,0 gram

Menn:

  • 10-13 år: 3,3 gram
  • 14 år og over: 3,5 gram

Kvinner:

  • 10-13 år: 2,9 gram
  • 14 år og over: 3,1 gram
  • Gravide og ammende: 3,1 gram

Kalium bidrar til nervesystemets normale funksjon og normal muskelfunksjon, samt å opprettholde normalt blodtrykk. Et sunt og variert norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer i forhold til anbefalt inntak. Dette gjelder også kalium.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *