Ti matvarer fulle av E-vitamin

Vitaminer/mineraler | 9. oktober 2014

Bruker du margarin eller oljer i matlagingen, eller er du glad i nøtter og mandler? Da får du i deg E-vitamin. Sjekk listen over matvarene som inneholder mest E-vitamin.

E-vitamin er en samlebetegnelse på en gruppe fettløselige tokoferoler og tokotrienoler. De viktigste naturlige kildene til E-vitamin er planteoljer og margarin, fisk og tran, samt mandler og nøtter.

E-vitamin bidrar til å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress.

Ti matvarer fulle av E-vitamin (listen viser næringsinnholdet per 100 gram spiselig matvare):

  • Hvetekimolje (137 alfa-TE)
  • Solsikkeolje (59 alfa-TE)
  • Vita Hjertego’ olje (50 alfa-TE)
  • Melange stekeolje (37,5 alfa-TE)
  • Solsikkefrø (34,2 alfa-TE)
  • Frityrolje (33,4 alfa-TE)
  • Palmeolje (33,1 alfa-TE)
  • Rapsolje (28,3 alfa-TE)
  • Pesto, grønn (28,1 alfa-TE)
  • Margarin, Vita Hjertego’, flytende (28 alfa-TE)
  • Mandler (26,2 alfa-TE)

Mengdeangivelse: alfa-TE = tokoferolekvivalenter; 1 alfa-TE = 1 mg RRR-alfa-tokoferol.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye E-vitamin vi bør få i oss daglig:

  • 1-2 år: 4 alfa-TE
  • 2-5 år: 5 alfa-TE
  • 6-9 år: 6 alfa-TE

Menn:

  • 10-13 år: 8 alfa-TE
  • 14 år og over: 10 alfa-TE

Kvinner:

  • 10-13 år: 7 alfa-TE
  • 14 år og over: 8 alfa-TE

Gravide:

  • 10 alfa-TE

Ammende:

  • 11 alfa-TE

Om du ikke er så glad i oljer, margarin, nøtter og mandler, kan tilskudd av E-vitamin være et alternativ for å dekke anbefalt daglig behov.

Nycoplus har E-vitamintilskudd i form av kapsler, eller som en del av multivitaminer, men også E-vitamin i omega-3- og tran-produkter.Disse kosttilskuddene finner du på apoteket.

Foto: Colourbox

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *