Ti matvarer fulle av B1-vitamin

Kosthold/ernæring, Vitaminer/mineraler | 19. oktober 2015

B1-vitamin er viktig for blant annet nervesystemets og hjertets normale funksjon. I hverdagskosten er grove kornprodukter og kjøtt de viktigste kildene til B1-vitamin. Her er listen over matvarene som inneholder mest av dette vitaminet.

B1-vitamin, eller tiamin, er et vannløselig vitamin. Dette vitaminet finnes i de fleste matvarer, og normalt har vi omtrent 30 milligram B1 i kroppen. Man trenger likevel jevnlig tilførsel som følge av at kroppen ikke lagrer B1-vitamin.

Viktig for hjertet. B1-vitamin er viktig for nervesystemets normale funksjon, samt normal energiomsetning og normal psykologisk funksjon. I tillegg bidrar B1 også til hjertets normale funksjon. I cellene er B1-vitamin nødvendig for nedbrytningen av karbohydrat til glukose (druesukker).

B1-vitamin finnes i de fleste matvarer fra dyreriket og i mange fra planteriket. I den norske hverdagskosten er grove kornprodukter, kjøtt, innmat, melkeprodukter, grønnsaker, frukt, bær og poteter viktige kilder til dette vitaminet.

TILSKUDD AV B1: Nycoplus B-kompleks tabletter inneholder alle de åtte B-vitaminene, inkludert B1.
TILSKUDD AV B1: Nycoplus B-kompleks tabletter inneholder alle de åtte B-vitaminene, inkludert B1.

Ti matvarer fulle av B1-vitamin (listen viser næringsinnholdet per 100 gram spiselig matvare):

  • Tørrgjær (11mg)
  • Hvetekim (2,1 mg)
  • Pressgjær (1,9 mg)
  • Knuste linfrø (1,6 mg)
  • Kokt skinke i skiver (1,5 mg)
  • Hapå (1,5 mg)
  • Soyamel (1,5 mg)
  • Spekeskinke (1,5 mg)
  • Solsikkefrø (1,5 mg)
  • Macadamianøtter (1,2 mg)

Kilde: Matvaretabellen.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye B1-vitamin vi bør få i oss daglig:

Barn:

  • 1-2 år: 0,5 mg
  • 2-5 år: 0,6 mg
  • 6-9 år: 0,9 mg

Menn:

  • 10-13 år: 1,1 mg
  • 14-30 år: 1,4 mg
  • 31-60 år: 1,3 mg
  • 61 år og over: 1,2 mg

Kvinner:

  • 10-13 år: 1,0 mg
  • 14-17 år: 1,2 mg
  • 18-60 år: 1,1 mg
  • 60 år og over: 1,0 mg
  • Gravide: 1,5 mg
  • Ammende: 1,6 mg

Mangel på  B1-vitamin. Det er sjelden man ser mangel på B1-vitamin i Norge, men det kan forekomme hos alkoholikere, eldre og andre med spesielt lavt energiinntak. Mangel på B1 kan føre til den kostholdsbetingede mangelsykdommen «beri-beri».

Alkoholikere kan få nevrologiske tilstanden som kalles Wernicke-Korsakoffs syndrom. Denne sykdommen skyldes langvarig mangel på B1-vitamin, og er særlig utbredt i Asia blant personer som lever av polert ris og har et fysisk krevende arbeid.

Det er viktig å være klar over at overnevnte tilstander krever behandling av lege og kan ikke behandles ved hjelp av kosttilskudd.

Vitamin B1 i norsk kosthold. Generelt vil et sunt og variert norsk kosthold inneholde tilfredsstillende mengder av B1. Om du er usikker på om du får i deg Helsedirektoratets anbefalte dagsinntak av B1 og andre B-vitaminer, har Nycoplus flere B-vitamintilskudd til ulike behov. Disse finner du eksklusivt på apoteket.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *