Ta folattilskudd i tide

Gravid/barn | 30. april 2015

Helsedirektoratet anbefaler alle kvinner å ta tilskudd av folat én måned før befruktning og frem til 12. svangerskapsuke for å forebygge misdannelser som ryggmargsbrokk hos fosteret.

– Mange kvinner starter med folattilskudd først etter at de vet at de er gravide. Det er for sent, sier doktorgradsstipendiat Trude Gildestad ved Universitetet i Bergen.

På 1990-tallet viste flere store studier at tilskudd av B-vitaminet folat tidlig i svangerskapet beskytter mot ryggmargsbrokk og andre misdannelser i nevralrøret. Dette er årsaken til at norske helsemyndigheter siden 1998 har anbefalt alle kvinner som planlegger å bli gravide å ta folattilskudd daglig fra én måned før befruktning og frem til 12. svangerskapsuke.

Undersøkelser viser at 60-70 norske kvinner årlig likevel er gravide med et barn som har ryggmargsbrokk eller en annen alvorlig nevralrørsdefekt. Det er like mange som da anbefalingene kom for 17 år siden.

– Dette tallet kan trolig halveres dersom kvinner tar folattilskudd i tide. Bare 20 prosent av kvinnene i Norge tar folattilskudd både før og under svangerskapet. Mer enn 40 prosent bruker folattilskudd bare under svangerskapet. De starter altså med tilskudd først etter at de vet at de er gravide, sier doktorgradsstipendiat Trude Gildestad.

Gildestad vet hva hun snakker om. Hun forsker på folat og ulike typer medfødte misdannelser, og tilhører forskningsgruppe for genetisk epidemiologi ved Universitetet i Bergen.

– En kvinne som er i et seksuelt forhold og ikke bruker prevensjon, kan regne med å bli gravid. Dermed bør hun ta tilskudd av folat, sier Gildestad.

- Ta folattilskudd i tide - bilde inni teksten
FOLSYRE: Én tablett sikrer anbefalt daglig inntak av folsyre/folat én måned før planlagt graviditet og frem til 12. svangerskapsuke.

Hvorfor er folat viktig?

Hovedoppgaven til folat er å ta del i prosessen der nytt protein og arvestoff (DNA) dannes. Uten nok folat blir celledelingen dårligere, og proteinene cellen skal lage kan bli ødelagt.

– Misdannelsene oppstår svært tidlig i fosterlivet, rundt 20-30 dager etter befruktning. I fosterlivet utvikler sentralnervesystemet seg som to folder langs hver side av ryggen. Rundt dag 28 lukker foldene seg sammen til et rør som kalles nevralrøret. Folat kan forebygge feil som oppstår under denne lukkeprosessen. Hvis nevralrøret ikke lukkes, kan det føre til ryggmargsbrokk og dårlig utvikling av hjernen, forklarer Trude Gildestad.

Hun fortsetter:

– Dette er årsaken til at det er helt avgjørende å ta folattilskudd før kvinnen vet at hun er gravid, slik at folatlagrene er fylt opp før de første viktige ukene i svangerskapet. Nær halvparten av alle svangerskap i Norge er faktisk ikke planlagt.

Mer informasjon

Forskning viser at det er vanskelig å få i seg nok folat gjennom kosten, og ifølge Gildestad er det et problem at mange kvinner ikke vet at de trenger tilskudd av folat før svangerskapet.

– Studier av informasjonskampanjer gjennom massemedier viser at selv om tre av fire kvinner får med seg hvor viktig folat er, følger bare halvparten anbefalingene, sier hun.

Gildestad forteller at kvinner med høy utdanning bruker oftere folattilskudd til riktig tid, mens de med lavere utdanning sjeldnere tar folattilskudd i tide, eller ikke i det hele tatt.

– Det er behov for mer informasjon til kvinner om hvorfor timing av folattilskudd er viktig. Her hviler mye av ansvaret på fastlegene og helsestasjoner som skriver ut resepter på prevensjon. Slutter man med prevensjon, skal man starte med folattilskudd, sier hun.

Ta ansvar for helsen!

Gildestad understreker at kvinner har et betydelig ansvar for sin egen og fosterets helse, og at mange med fordel kan inkludere mer grønnsaker i kosten. Kostholdet er avgjørende for å gi barnet de beste vilkårene i magen.

– Et variert og sunt kosthold er viktig for alle, og spesielt kvinner i fertil alder, inkludert gravide, bør være ekstra påpasselige med å få i seg folatrike matvarer som grønne grønnsaker og fullkornsprodukter.

Er man usikker på om man får i seg tilstrekkelige mengder gjennom kosten, bør man gå til fastlegen og få dette sjekket. Da får du også vite hva du eventuelt trenger tilskudd av, sier Gildestad.

Les også: Ti matvarer fulle av folat

Nycoplus Folsyre er en enkel måte å sikre seg det anbefalte inntaket av folat. Huskeregelen er enkel: Én tablett daglig, én måned før planlagt graviditet og frem til 12. svangerskapsuke.

Et annet alternativ er Nycoplus Gravid, som er et spesialtilpasset tilskudd med mineraler, omega-3-fettsyrer og vitaminer, som folat. Begge disse får du kjøpt eksklusivt på apoteket.

Foto: Nycoplus/Trude Gildestad.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *