Sykkelvett i marka

Uncategorized | 18. april 2016

Nå er det på tide å ta frem terrengsykkelen igjen og legge ut på sykkeltur i skog og mark. Her er noen nyttige tips og råd til deg som sykler i marka.

Snøen er i ferd med å forsvinne i skog og mark. Vårsolen varmer i ansiktet, bakken tørker etterhvert opp og snart begynner det å spire og gro igjen. Det betyr at langrennsskiene bør renses og legges bort for sesongen, og terrengsykkelen kan tas frem.

Vårpuss. Før du setter i gang er det viktig å ta vårpussen på sykkelen. Å vedlikeholde sykkelen er viktig for å sørge for at den fungerer skikkelig, og det er både enkelt og billig. Stikkordene er grundig vask, smøring av gir, oljing av kjedet, sjekk av krankarmen, tannhjul, bremser, hjul og dekk, samt justering av setet. Setter du av en time til dette arbeidet, er sykkelen klar for en tur i marka.

Skånsom aktivitet. Sykling som aktivitetsform har økt kraftig i popularitet de siste årene, og mange kjøper seg terrengsykkel for å kunne sykle i skog og mark. Sykling i seg selv er en fin aktivitet som passer for de aller fleste. Det er skånsomt for leddene, samtidig som du bruker store muskelgrupper som setemuskler, lår og legger.

I likhet med andre former for kondisjonstrening gir sykling en rekke helsefordeler og gjør det lettere å holde en sunn vekt. I tillegg gir det masse frisk luft!

Naturlig intervall. Sykling i skog og mark er naturlig intervalltrening. Det innebærer kontinuerlig aktivitet der selve terrenget bestemmer intensiteten. Bakker og andre utfordringer i naturen egner seg utmerket i så måte, slik man gjerne finner i skog og mark.

Intervalltrening er en effektiv treningsform som gir bedre utholdenhet, og er spesielt gunstig for hjertets kapasitet til å pumpe blod mer effektivt under aktivitet, og ellers når man hviler. Den forholdsvis høye intensiteten intervalltrening innebærer vil også føre til høy forbrenning på kort tid.

Sykkelvett i marka. De mange syklistene i marka har skapt debatt de siste årene. De som ikke sykler føler seg utrygge når syklistene kommer i rasende fart, gjerne flere sammen. Syklistene på sin side mener gjerne at de får for lite plass å boltre seg på i skogen, og at de burde hatt flere egne sykkelstier. Uansett har syklistene åpenbart et spesielt ansvar i skog og mark.

Her er trafikkreglene for syklister i marka:

– I marka er syklisten den «harde» trafikanten, og må bruke hodet og avpasse farten i møte med turgåere.

– Legg gjerne sykkelturen unna de mest populære turløypene for gående.

– I marka er det fartsgrense på 30 kilometer i timen for bilister. Er man syklist på grusen i marka må man bruke hodet, og tilpasse farten sin. Trafikkreglene § 13 nr. 1, som også gjelder syklister i marka, slår fast: At man må kunne stanse foran «enhver påregnelig hindring».

Kilde: Skiforeningen.

SYKKELVETT: Når du sykler i skog og mark, legg gjerne sykkelturen unna de mest populære turløypene for gående.

Stivettregler. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) oppfordrer syklistene til å tenke etter hva de kan gjøre for at turgåere de møter skal oppleve terrengsykling som et positivt innslag i friluftslivet. Her er deres stivettregler:

  1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.
  2. Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.
  3. Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.
  4. Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.
  5. Ikke lag nye spor. Dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.
  6. Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.
  7. Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.
  8. Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.
  9. Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.
  10. Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.

Med disse tipsene og rådene i bakhodet, er det bare å legge ut på sykkeltur i skog og mark – og nyte våren til fulle. God tur!

Foto: Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *