Sunt og godt skalldyrspyd på grillen

Uncategorized | 22. juni 2015

Grillsesongen er godt i gang! Hva med å prøve et spennende skalldyrspyd på grillen? Det smaker godt, er magert og gir deg mange viktige næringsstoffer – som D-vitamin.

Nordmenn har sterke grilltradisjoner, og så fort vårsolen kaster sine varme stråler på terrassen tar vi frem grillen for sommersesongen. Grillmat er lettvint, smaker godt og passer perfekt i sosiale sammenhenger.

Tidligere var det nesten utelukkende pølser og hamburgere å se på norske griller, men de siste årene har vi nordmenn fått opp øynene for flere grill-alternativer. Ikke trenger det nødvendigvis å være kjøtt heller.

Hva med å prøve dette spennende skalldyrspydet på grillen?

Næringsstoffer i fisk og sjømat

I de offisielle kostholdsrådene fra Helsedirektoratet anbefales det å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, samt å bruke fisk som pålegg. Det å bruke fisk og sjømat på grillen er en fin måte å få i seg viktige næringsstoffer på. Fisk og sjømat er nemlig gode kilder til viktige næringsstoffer som D-vitamin, B12-vitamin, selen og jod.

D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normal muskelfunksjon. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

B12-vitamin bidrar blant annet til normal dannelse av røde blodlegemer og normal energiomsetning. I tillegg bidrar B12 til både nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon, samt til å redusere trøtthet og utmattelse.

Selen er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant annet immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Selen bidrar også til å opprettholde normalt hår og normale negler, samt beskytter cellene mot oksidativt stress.

Jod bidrar til normal energiomsetning, nervesystemets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon, samt opprettholdelse av normal hud. Særlig gravide og ammende bør være påpasselige med få i seg nok jod.

På disse skalldyrspydene anbefales også biter av grønnsaker som paprika og brokkoli. Da får du dessuten i deg blant annet C-vitamin og kalsium, samt kostfiber.

Slik lager du skalldyrspyd

Dette trenger du til to spyd:

Spyd 1:

  • 20 g sjøkreps
  • 20 g crabsticks
  • 2 stk grønn frisk asparges
  • 20 g paprika (3 biter)

Spyd 2:

  • 20 g sjøkreps
  • 20 g rabarbra
  • 20 g reker
  • 20 g brokkoli
  • 1 ½ dl matyoghurt

Spydene trenger bare å grilles 2-3 minutter på hver side. Server gjerne matyoghurt ved siden av.

Oppskrift og bilde er hentet fra melk.no.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *