Sunnere tilbehør til julematen

Kosthold/ernæring | 15. desember 2014

I julen skal vi kose oss med god mat i godt lag, enten det er med familie, venner eller kollegaer. Likevel blir hele desember fort vekk et eneste stort etegilde med litt for mye fet og kaloririk mat. Her får du noen tips til tilbehør som gjør julemiddagene mer næringsrike og litt sunnere.

Maten vi spiser i julen er generelt sett mye fetere, saltere og rikere på kalorier enn den vi spiser i hverdagen. Det er ribbe, pinnekjøtt og medisterpølser, gjerne med sauser og smør, og ofte desserter, kaker og sjokolade. Selvfølgelig er det lov å kose seg litt ekstra i julen.

Som kjent er ikke det du koser deg med mellom jul og nyttår det viktigste, men det du spiser mellom nyttår og jul. Likevel er julefeiringen ofte litt mer omfangsrik for mange.

Vi er i juleselskaper i hele desember, det er julebord både på jobben og med venninner, vi er i store middager med familien med tilhørende rester som skal spises opp dagene etter – og vi har alltid noen småkaker og sjokolade stående fremme.

Clementines and nuts
FRUKT OG NØTTER: Både klementiner og nøtter er sunt og godt innimellom tunge julemåltider.

Tallerkenmodellen. En tradisjonell julemiddag kan ofte bestå av litt for mye kjøtt og saus, og litt for lite grønnsaker. Tallerkenmodellen er en praktisk rettesnor som sørger for at du får i deg de næringsstoffene du trenger i løpet av en dag.

ALLE måltider bør settes sammen etter denne modellen: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker. Her får du noen tips til hva du kan fylle juletallerkenen med for å gjøre den mer næringsrik og litt sunnere.

Rosenkål er et klassisk tilbehør til viltkjøtt eller kalkun, og både kokt og dampet rosenkål er sunt tilbehør til julematen. Den er både kalorifattig og rik på kostfiber. I tillegg inneholder rosenkål mange mineraler og vitaminer, blant annet C-vitamin og B-vitaminet folat.

Ertestuing er en tradisjonsrik del av julemiddagen, særlig til lutefisk. Dessuten er erter i seg selv et sunt og fargerikt tilbehør på tallerkenen. Erter er også kalorifattige og rik på næringsstoffer, som C-vitamin, B1-vitamin, folat og K1-vitamin. Du får også i deg en del sink, jern og fosfor når du spiser erter.

Surkål finner du gjerne på tallerkenen sammen med ribbe og skinkestek, og det spiller egentlig ingen rolle om den er rød eller hvit. Surkål er svært kalorifattig, og den inneholder en del B6-vitamin og kalsium.

Tyttebær er også en naturlig og fargerik del av julematen, særlig til viltkjøtt. Det beste er om du bruker rørte tyttebær som ikke er kokt, for tyttebærsyltetøy er ofte rik på sukker. Tyttebær inneholder en del E-vitamin, samt noe C-vitamin og kobber.

Gulrot er jo egentlig en del av hverdagskosten, men den er så god, sunn og fargerik at den passer like godt til julematen – og det spiller liten rolle om du spiser den rå eller kokt. Gulrot inneholder svært mye A-vitamin, samt en del andre næringsstoffer som for eksempel kalium.

Kålrotstappe er en selvfølge når pinnekjøttet er på tallerkenen. Kålrot er næringsrik og kalorifattig, og inneholder en del C-vitaminer. En kålrotstappe kan være ganske kaloririk om den lages med fløte og smør, men et tips er å bruke matfløte i stedet, samt å redusere smørmengden eller bytte ut smøret med for eksempel olje.

Noen generelle råd til en litt sunnere jul er for eksempel å bruke kesam i baksten, å ha matfløte i supper og sauser i stedet for kremfløte, eller bruke lett kremfløte når du lager riskrem eller multekrem.

Og har du lyst på noen godt innimellom måltidene, kan en smoothie gjøre susen, eller rett og slett noen deilige og søte klementiner. I tillegg kan nøtter også være et godt og litt sunnere alternativ til småkaker og sjokolade.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *