Sunne måltider med tallerkenmodellen

Kosthold/ernæring | 17. oktober 2014

Tallerkenmodellen er en praktisk rettesnor som sørger for at du får i deg de næringsstoffene du trenger i løpet av en dag. ALLE måltider bør settes sammen etter denne modellen: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker.

Alle vet at det du spiser påvirker helsen din. Det å spise sunt og variert, samt å være fysisk aktiv, er godt for både kropp og velvære. Men i en travel hverdag er det ikke alltid like enkelt å spise riktig.

Et fint hjelpeverktøy for et sunt og allsidig kosthold, er den såkalte «tallerkenmodellen» fra helsemyndighetene. Den sørger for at du får i deg de næringsstoffene kroppen din trenger for å fungere optimalt i løpet av dagen.

Den er også en fin rettesnor for hvordan maten bør fordeles på tallerkenen din. Størrelsen på porsjonen avhenger av energibehovet, men uansett om du spiser lite eller mye bør fordelingen av mat på tallerkenen være den samme.

TALLERKENMODELLEN: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker, fint illustrert av helseetaten i Oslo Kommune.
TALLERKENMODELLEN: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker, fint illustrert av helseetaten i Oslo Kommune.

Du trodde kanskje tallerkenmodellen bare gjaldt middagen?

Nei, denne er relevant for alle måltider, og den anbefalte sammensetningen av næringsstoffer gjelder alle grupper av friske mennesker. Ved for eksempel sykdom eller overvekt kan tallerkenmodellen se noe annerledes ut.

1/3 av tallerkenen fylles med frukt, bær og grønnsaker

Grønnsaker inneholder fiber, vitaminer og mineraler. Grønnsakene kan gjerne være frosne. Fibret i grønnsaker bidrar til økt metthetsfølelse og stabiliserer blodsukkeret.

1/3 av tallerkenen fylles med karbohydrater: poteter, ris, pasta og korn.

Velg gjerne fullkornsprodukter med høyt innhold av fiber for å få en metthetsfølelse som varer lenger. Det er mest vitaminer og mineraler fullkornsprodukter.

1/3 av tallerkenen fylles med proteiner: fisk, kjøtt, egg og belgvekster.

Velge magre kjøttvarianter, fet fisk og farseprodukter av fisk med høyt fiskeinnhold.

Praktiske tips. Tallerkenmodellen høres kanskje teoretisk ut, men den er enkel å benytte i hverdagen. Husk på tallerkenmodellen når du handler i matbutikken. Du kan også beregne den mengden mat som skal inngå i måltider med utgangspunkt i tallerkemodellen, og den kan brukes når du skal fordele maten på tallerkenen.

Pass på at tallerkenen du bruker ikke er for stor. Tendensen de siste årene har vært bruk av stadig større tallerkener, og da blir fort en tallerkenporsjon for mye mat for de fleste.

KUNNSKAPSRIK: Åse Andresen er klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Takeda Nycomed. Foto: Nycoplus.
KUNNSKAPSRIK: Åse Andresen er klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Takeda Nycomed. Foto: Nycoplus.

Anbefales for Mia. I KK og Nycoplus’ nye web-tv-serie anbefaler Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Takeda Nycomed, at Mia innfører tallerkenmodellen i sin hverdag.

Mia spiser ikke frokost. Dette påvirker energinivået hennes utover dagen, og hun får ikke i seg viktige næringsstoffer fra morgenen av. Hun anbefales også å spise mer fet fisk, og hun har behov for mer jern, D-vitamin og folat.

Tallerkenmodellen er således en fin rettesnor for at Mia skal få i seg de næringsstoffene hun trenger i løpet av en dag.

Se første episode av web-tv-serien med Mia her.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *