Sunn pastasalat i matpakken

Uncategorized | 23. september 2016

Det er ingen grunn til å spise verken kjedelig eller usunt til lunsj. Prøv denne deilige og næringsrike pastasalaten, som passer ypperlig for både store og små. Oppskriften får du her.

Lunsjen kan være en utfordring for både barn og voksne. Kanskje du stadig er på farten og tyr til enkle og usunne løsninger som pølse eller hamburger på bensinstasjonen? Eller kanskje du har sluppet opp for kreative ideer og smører de vanlige og kjedelige brødskivene i matpakken til poden?

Det finnes faktisk gode alternativer i begge tilfeller. Denne pastasalaten for eksempel, er både velsmakende og næringsrik. Lag den kvelden før eller om morgenen, og putt den i en boks. Da har du en lunsj som både du og barna dine kan se frem til.

Fullkornspasta. I denne oppskriften benyttes fullkornspasta, fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser grove kornprodukter hver dag, da disse inneholder mye kostfiber og dermed er gunstig for fordøyelsen.

Fullkornspasta inneholder også større mengde vitaminer og mineraler enn vanlig pasta. Vanlig pasta er nemlig basert på siktet mel, der man har fjernet det næringsrike skallet til kornet.

Sukkererter og tomater. Denne oppskriften inneholder også grønnsaker som sukkererter, cherrytomater og soltørkede tomater. Både sukkererter og tomater inneholder mye C-vitamin.

C-vitamin har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen, blant annet nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern, samt å redusere trøtthet og slapphet. Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev. Vitaminet er med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein.

Sukkererter inneholder også en del av B-vitaminet folat. Folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan tilstrekkelig inntak av folat halvere risikoen for at barnet får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen.

Folat er også viktig for immunforsvaret, samt å redusere trøtthet og slapphet. Dette B-vitaminet bidrar også til normal bloddannelse, normal aminosyresyntese og normal psykologisk funksjon.

Tomater er dessuten rike på A-vitamin. A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn, og er viktig for kroppens immunforsvar og normale omsetning av jern.

 

NÆRINGSRIK: Sukkererter inneholder mye C-vitamin.

Pastasalat til matpakken

Dette trenger du til én porsjon:

75 g fullkornspasta, skruer eller rør

5 stk sukkererter

2½ stk soltørkede tomater

2 stk rød cherrytomat

5 stk sorte oliven

vann til koking

Dressing:

1 ss olivenolje

¼ ss sitronsaft

sort pepper

¼ stk mozzarella

frisk basilikum

Slik gjør du:

Kok pastaen etter anvisning på pakken og la vannet renne godt av.

Skjær sukkerertene i to og de soltørkede tomatene i små biter. Skjær de friske tomatene i fire.

Ha pasta i en bolle sammen med sukkererter, soltørkede tomater, friske tomater og oliven. Bland godt.

Bland olje og sitronsaft i en dressing og hell over salaten. Vend forsiktig slik at dressingen fordeler seg i salaten. Smak til med nykvernet pepper.

Legg på skiver av mozzarella og pynt med frisk basilikum. Ha gjerne grovt brød ved siden av.

Tips: Husk å legge salaten i en tett boks hvis du skal ha den med som matpakke.

Hovedbildet og oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *