Sunn og god gulrotlapskaus til middag

Frukt og grønt | 9. september 2016

En sunn og god lapskaus til middag kan aldri bli feil! I denne lapskausen er hovedingrediensen gulrot, som er stappfull av A-vitamin.

En stor gryte med lapskaus er perfekt til middag for hele familien. Ikke bare smaker lapskaus godt, men denne middagsretten er også forholdsvis enkel å lage. Dessuten inneholder den mange viktige vitaminer og mineraler.

Gulrot = A-vitamin. I denne lapskausen er hovedingrediensen gulrot, som er svært rik på A-vitamin. Gulrot er faktisk en av grønnsakene som inneholder mest av dette vitaminet.

Gulrotens friske, oransje signaturfarge kommer av betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår ved behov. A-vitamin er viktig for kroppens immunforsvar, samt for å opprettholde normale slimhinner. Dessuten er dette vitaminet viktig for normal hud og normalt syn, og det bidrar også til kroppens normale omsetning av jern.

RIK PÅ A-VITAMIN: Gulrøtter inneholder svært mye A-vitamin, som blant annet er viktig for kroppens immunforsvar.

C-vitamin i løk. Løk er også en viktig ingrediens i denne lapskausen, og løk inneholder en del C-vitamin. C-vitamin bidrar til et sunt bindevev. Dette vitaminet er med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein. Bindevevet holder sammen kroppens vev og organer.

C-vitamin er også viktig for immunforsvaret og nervesystemet. I tillegg øker dette vitaminet opptaket av jern i kroppen.

Slik lager du gulrotlapskaus

Dette trenger du til fire porsjoner:

1 kg gulrot

1 stk løk

3 ss olje

8 dl vann

1 stk grønnsakbuljong (terning)

1 ts soyasaus

3 stk laurbærblad

10 stk hel pepper

1 dl grovhakket frisk kruspersille

½ dl klippet frisk gressløk

Slik gjør du:

Skrell gulrøtter og skjær i store biter. Skrell og del løk i skiver. Stek gulrøtter og løk i olje i noen minutter uten at det tar farge.

Spe med vann, og ha i buljong, soyasaus, laurbærblad og hel pepper. Kok opp.

La lapskausen koke på svak varme under lokk til gulrøttene blir myke, cirka 25 minutter. Smak til med salt og bland i urtene.

Server gulrotlapskausen for eksempel med rødbeter og kokte poteter. Grovt brød eller knekkebrød er også godt til.

Denne middagsretten tar mellom 40 og 60 minutter å lage.

Bruk gjerne andre grønnsaker som persillerot, kålrot eller sellerirot om du vil. Her er det vanskelig å gjøre noe feil. God middag!

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *