Sunn grønnsakssuppe med figurer

Uncategorized | 29. februar 2016

Synes du det er vanskelig å få barna til å spise nok grønnsaker? Prøv denne artige og næringsrike grønnsakssuppen med figurer.

Helsedirektoratet anbefaler alle å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, der om lag halvparten bør være grønnsaker og halvparten frukt og bær. Grønnsaker er en god kilde til mange viktige næringsstoffer, blant annet C-vitamin og B-vitaminet folat. I tillegg inneholder både frukt og grønnsaker mye kostfiber, som er viktig for fordøyelsen.

Dessverre er det slik at mellom 80 og 90 prosent av oss spiser mindre frukt og grønt enn anbefalt. Dette er en av årsakene til at Helsedirektoratet kjører kampanjen «5 om dagen».

«Spennende» grønnsaker. Det å få i barn nok grønnsaker kan være en ekstra utfordring for mange foreldre. Noen barn nekter å spise grønnsaker fordi de sier at de ikke liker det, og det kan være vanskelig å gjøre grønnsakene «spennende» nok til at barna er villig til å prøve det ut.

Denne oppskriften på grønnsakssuppe med figurer kan gjøre det litt enklere å få barna til å spise grønnsaker. Kanskje barna kan være med å lage suppen også? Grønnsaksfigurene lages nemlig med pepperkakeformer, og det synes de fleste barn er artig å holde på med.

Full av C-vitamin. Grønnsaker er en av våre beste kilder til C-vitamin. Dette vitaminet er viktig for immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt å redusere slapphet og trøtthet. C-vitamin øker også opptaket av jern i kroppen, samt bidrar til et sunt bindevev.

Denne oppskriften inneholder blant annet rød paprika, som er en av de mest C-vitaminrike grønnsakene du finner.

RIK PÅ C-VITAMIN: I denne oppskriften benyttes blant annet rød paprika, som er svært rik på C-vitamin.

Rik på folat. Grønnsaker er også en god kilde til B-vitaminet folat. Folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at fostre får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen. Folat bidrar også til immunforsvarets normale funksjon og å redusere trøtthet og slapphet. I denne oppskriften benyttes både purre og squash, som begge inneholder mye folat.

Gulrot = A-vitamin. Gulrot er også viktig i denne oppskriften, og denne grønnsaken inneholder mye A-vitamin. A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn, samt immunforsvarets normale funksjon. Dette vitaminet er også viktig for kroppens omsetning av jern. Visste du at to til tre gulrøtter dekker en voksen persons dagsbehov for A-vitamin?

Grønnsakssuppe med figurer

Dette trenger du til fire porsjoner:

2 stk gulrot

1 stk stor løk

1 stk purre

30 g knollselleri (sellerirot)

10 stk hel pepper

1 l vann

Suppekvast:

4 stilk frisk kruspersille

4 stilk frisk timian

3 stk laurbærblad

2 stk sjalottløk

Figurer:

1 stk grønn squash

2 stk gulrot

1 stk rød paprika

Slik gjør du:

Rens og skjær grønnsakene til kraften i store terninger. Surr ingrediensene til suppekvasten med en hyssing og legg den over i kjelen sammen med grønnsakene og pepper. Hell på vannet. La kraften trekke i 40-50 minutter. Kok opp og skum av. Sil kraften.

Før du begynner med figurene må du rense grønnsakene. Skjær squash og gulrøtter i skiver på langs og paprika i to. Trykk ut figurer med små pepperkakeformer eller bruk en kniv og skjær dem i strimler. Ha figurene over i suppen rett før servering.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *