Spennende og sunn tacosuppe

Kosthold/ernæring | 4. november 2016

Begynner du å bli litt lei av den klassiske fredagstacoen? Prøv denne spennende tacosuppen i stedet – kjapp, god og sunn. Sjekk oppskriften fra matblogger Siri Fossing her.

Nycoplus har inngått et samarbeid med matblogger Siri Fossing. Samarbeidet innebærer at Nycoplus har bedt Siri ta utgangspunkt i middagsretter til helgekosen som vi optimaliserer i tråd med tallerkenmodellen.

Tallerkenmodellen er en praktisk rettesnor som sørger for at du får i deg de næringsstoffene du trenger i løpet av en dag: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker. Disse sunne og spennende middagsoppskriftene, som egner seg ypperlig som helgekos, publiseres på nycoplus.no på fredager.

Tacosuppe. I dag er det oppskriften på tacosuppe med hjemmelagde tortillachips som står for tur, og det tar bare en halvtime å lage.

– Om du liker taco, så liker du garantert tacosuppe. Dette er et kjapt og godt alternativ til en tacomiddag, og gjør du et par enkle grep med tilbehøret er det ganske sunt i tillegg, sier Siri Fossing til nycoplus.no.

Hun fortsetter:

– Lag ditt eget tacokrydder og dine egne tortillachips, og bruk en lettere rømmevariant over suppa. Jeg bruker rømme med bare fem prosent fett. Mine barn elsker denne suppa! Chipsene er også svært populære, og absolutt verdt de minuttene det tar å steke dem, sier hun.

Sunt tilbehør. I denne oppskriften benyttes karbonadedeig i stedet for kjøttdeig. Karbonadedeig er som kjent ganske magert i forhold til den mer fettrike kjøttdeigen.

Dessuten er både rød chili, løk, hakket tomat og mais en del av tilbehøret. De tre førstnevnte inneholder en del C-vitamin, som er viktig for blant annet nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern, samt å redusere trøtthet og slapphet. Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev.

Mais på sin side er rik på B-vitaminene folat og niacin. Folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at barn får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen. Folat er også viktig for immunforsvaret og normal bloddannelse, samt å redusere trøtthet og slapphet.

Niacin (B3-vitamin) er viktig for blant annet huden, nervesystemet og kroppens energiomsetning.

RIK PÅ C-VITAMIN: I denne oppskriften benyttes både rød chili, hvitløk og løk. Både rød chili og løk inneholder mye C-vitamin.

Slik lager du tacosuppe med hjemmelagde tortillachips

Dette trenger du til fire porsjoner:

3-400 gram karbonadedeig
2 fedd hvitløk
1/2 rød chili
1 løk
2 bokser hakket tomat
1 boks mais (liten boks)
3 ss tomatpure
4 dl grønnsaksbuljong vann pluss en terning
1 pose tacokrydder eller egen krydderblanding
hjemmelagede tortillachips
lettrømme
fullkornstortilla
paprikapulver
chilipulver

Slik gjør du:

Blank finhakket løk, hvitløk og chili (renset for frø) på middels lav varme i stekepannen. Stek karbonadedeig på middels høy varme.

Bland alt i gryta (bortsett fra mais) og la putre i cirka 20 min. Ha maisen i de siste fem minuttene.

Server med tortillachips og rømme.

HJEMMELAGET: Her får du vite hvordan du ordner i stand hjemmelagde tortillachips.

Slik lager du tortillachips:

Legg tortillasene oppå hverandre. Skjær i pizzastykker. Skjær disse pizzastykkene i mindre trekanter.

Legg utover på et bakebrett med papir. Dryss over litt krydder, en blanding av 1 spiseskje paprikapulver med 1 ts chilipulver.

Stek på 200 grader øverst i ovnen i to til fem minutter til chipsene er sprø.

Hvis du har lyst til å prøve å lage ditt eget tacopulver, kan du blande disse krydderne:

1 ts chilipulver
¼ ts løkpulver
¼ ts hvitløkpulver
¼ ts knuste chiliflak (kan droppes)
¼ ts tørket oregano
1/2 ts paprikapulver
1 og 1/2 ts spisskummin
1 ts salt
1 ts pepper

Foto: Siri Fossing/Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *