Søtpotet – rotgrønnsak full av A-vitamin

Frukt og grønt | 9. mars 2016

Søtpoteten er en anvendelig rotgrønnsak som stadig flere nordmenn får øynene opp for. Som navnet tilsier smaker den søtt, og i tillegg inneholder søtpoteten flere viktige vitaminer og mineraler.

Søtpoteten ligner på en potet, men tilhører ikke samme familie. Søtpoteten er nemlig en rotgrønnsak. Den er avlang og ofte litt større enn poteten, og er rødrosa eller hvit utenpå og hvit eller gul inni. På det meste kan søtpoteten veie opp mot fem kilo!

Opprinnelig er søtpotet en eldgammel kulturplante som kommer Sør-Amerika, men den vokser ikke lenger i vill tilstand. Nå dyrkes den i stor utstrekning i tropiske og subtropiske områder.

Mange bruksområder. Selv om søtpotet ikke er så vanlig i norsk kosthold, er det stadig flere som får øynene opp for denne anvendelige og velsmakende rotgrønnsaken. Søtpotet kan kokes, wokkes, moses, bakes, friteres eller stekes i skiver, og den smaker helt annerledes enn potet.

Etter varmebehandling får søtpoteten en nærmest kremet og fløyelsmyk konsistens. Både smak og farge minner litt om gulrot. Et tips er å bruke sitronsaft for å dempe sødmesmaken og hente frem de naturlige aromaene i søtpoteten. Koketiden er den samme som for vanlig potet, og etter at den er kokt bør den skrelles før bruk.

Søtpotet passer utmerket til vilt, fenalår og annet røkt kjøtt, men også til fisk og kalkun. Den kan dessuten benyttes til kaker og desserter, som for eksempel «sweetpotatoe pie».

LIGNER PÅ GULROT: Når du skreller søtpoteten ligner den litt på gulrot, og akkurat som gulrot inneholder søtpotet mye betakaroten.

Rik på A-vitamin. Som navnet tilsier er søtpotet søtere enn vanlig potet. Søtpoteten inneholder rundt 4 prosent sukkerarter, mens vanlig potet har rundt halvparten av dette. Den fine «gulrotaktige» fargen skyldes at søtpotet er svært rik på betakaroten. Faktisk ligger søtpotet inne på topp ti-listen over matvarer som inneholder mest betakaroten, ifølge Matvaretabellen.

Betakaroten omdannes i kroppen til aktivt A-vitamin ved behov. A-vitamin er viktig for immunforsvaret, samt for å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn. Dessuten bidrar A-vitamin til kroppens normale omsetning av jern.

Søtpotet inneholder også en del B6-vitamin, samt mineralene kobber, kalium og mangan. Dessuten er søtpotet rik på kostfiber, som er viktig for fordøyelsen.

Lang holdbarhet. Det er ingen produksjon av søtpotet i Norge, men den fås kjøpt i butikkene stort sett hele året rundt. Den har lang holdbarhet, og kan oppbevares i mange måneder under ideelle temperaturer (12-16 °C) og luftfuktighet. Altså, den skal ikke ligge i kjøleskapet.

Når du ser etter søtpotet i butikken, skal den være hel, glatt i skallet og fast i konsistensen. Finner du søtpotet som har sprekker, bløte flekker eller er inntørket, skal du la den bli liggende.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *