Sommer i glasset

Frukt og grønt | 13. juni 2017

I varmen er det ofte mer fristende å drikke enn å spise. Med en blender kan du trylle fram de deiligste sommerdrikker.

 

Smoothie, milkshake, kalde kaffe- og sjokoladedrikker – bare smak, behag og fantasi setter grenser for hva du kan lage.

Smoothie kan du for eksempel lage av frukt og bær, og la gjerne noen av ingrediensene være frosne slik at du får en iskald vitaminbombe. Noen grønnsaker egner seg også, og det er bare å prøve seg fram til din favoritt. Tykkelsen kan du justere med juice. Ønsker du en ekstra spiss på smoothien kan det være en idé å tilsette ingefær. Det er også godt å blande inn syrnede melkedrikker eller yoghurt. Selv korn og frø kan puttes i smoothien for å gjøre den mer til et lite måltid.  Det fine er at det er veldig enkelt å få til noe som er både sunt og kjempegodt.

 

Hjemmelaget milkshake pleier å slå an, og det enkle er ofte det beste: melk, vaniljeis, frukt og/eller bær. Det trengs ikke mer tilsatt sukker enn det som er i isen, og du kan utmerket godt velge en type lettmelk om du ønsker det. Selvsagt er det mulig å satse på andre varianter som melk og sjokoladeis. Da går du glipp av mange velsmakende vitaminer fra frukt og bær, men melk er en viktig kilde til kalsium og jod i det norske kostholdet. I tillegg bidrar den med B-vitaminer, fosfor, og ikke minst proteiner. En del melkesorter er dessuten tilsatt D-vitamin.

 

Med melk som base kan du også lage de deiligste kosedrikker. Kaffedrikker kan krydres med for eksempel kanel eller kardemomme, eller blandes med is, og bli til kaffemilkshake. Også sjokoladedrikker kan piffes opp, og chili er en fin smakstilsetning. Du kan kjøle ned drikken med isbiter, eller knuse dem sammen med resten av ingrediensene i blenderen.  Igjen er det smak og behag som bestemmer akkurat hvordan du vil ha sommer i glasset.

 

Tips: Kalde drikker egner seg også godt som dessert i sommer.

 

Deilig, frisk smoothie (2 porsjoner)

2 dl vaniljeyoghurt

2 dl appelsin- eller eplejuice

4 dl bringebær (kan byttes ut med blåbær, eller bruk en blanding)

1 banan

Tilsett gjerne litt kanel, smak deg frem

 

Klassisk milkshake (2 porsjoner)

4 dl melk (hel, lett eller ekstra lett)

4 dl jordbær

8 ss vaniljeis

 

Vel bekomme!

 

Foto: Bon Appetit
Kilde: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no)

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *