Solkrem beskytter mot sol og D-vitamin

Diverse, Vitaminer/mineraler | 23. mai 2014

Solkrem beskytter mot solbrenthet og skadelig UV-stråling. Men visste du at solkrem også forhindrer huden å ta opp vitamin-D fra solen?

Foto: Colourbox

 

Det anbefales derfor å bruke rikelige mengder og minst faktor 15 for å unngå solforbrenning og redusere risikoen for hudkreft.

D-vitamin og sol
D-vitaminer er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, den bidrar til vedlikehold av normale muskelfunksjoner og den er viktig for immunforsvaret og normal celledeling.

Hvor mye D-vitamin som produseres i kroppen avhenger av hvor sterk sollysets UVB-stråling er. UVB-stråling er den ene av de to typene ultrafiolett stråling som finnes i sollys. Den andre typen kalles UVA.

Filtrerer vekk UV-stråling
Solkrem filtrerer vekk en del av UV-strålingen, enten med det kjemiske filteret som trenger inn i huden og suger opp strålingen eller det fysiske filteret som legger seg som et hvitaktig lag på huden og reflekterer strålingen.

Når UVB-strålene ikke slipper igjennom til huden ved bruk av anbefalt høy faktor, produserer altså ikke kroppen D-vitaminer.

Fet fisk eller kosttilskudd
Heldigvis kan man få i seg de viktige D-vitaminene på andre måter. Fet fisk (makrell, ørret, laks, sild), fiskerogn, fiskelever og tran er gode kilder til D-vitamin. Vitaminet finnes også i kjøtt, egg og en del smør- og melkeprodukter.

Eske med Nycoplus D-vitamin 20 µg
KOSTTILSKUDD: ”D3-vitamin 20 µg” fra Nycoplus er eksempel på et kosttilskudd med ekstra D-vitamin.
NO/NYP/1216/0136

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *