Slik unngår gravide pigmentflekker i solen

Diverse, Gravid/barn | 8. mai 2015

Gravide er mer utsatt for å utvikle pigmentflekker enn andre kvinner. Her er ekspertens beste tips til hvordan du beskytter deg.

Pigmentflekker er mørkere flekker som kan oppstå i huden, og gravide er mer utsatt for slike hudforandringer enn andre kvinner.

– Det skjer veldig mange forandringer i kroppen når man er gravid. Hormonene som forbereder kroppen for fødsel vil også påvirke huden. Dette skyldes en generell økning i stoffskiftet og utvidelse av blodkarene, forteller Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen.

Johansen forteller at mange gravide utvikler pigmentforandringer i ansiktet og på kroppen. Årsaken er ukjent, men fargeforandringen skyldes at pigmentcellene produserer for mye melanin som følge av hormonell stimulering.

– Noen gravide opplever også at de får uren hud de første månedene. Dette roer seg i løpet av andre og tredje trimester, forteller hun.

Bruk solkrem med høy solfaktor

Fagsjefen mener at den beste måten å beskytte seg på, er å bruke solkrem med høy solfaktor.

– Det er forskjell på hvor lett gravide utvikler pigmentflekker, og tiltakene må justeres deretter. Noen klarer å unngå pigmentforandringene ved å bruke solkrem med solfaktor 15 til 30 gjennom svangerskapet, mens andre må kombinere solfaktor 50+ med solhatt. Enkelte må også unngå sollys helt og holdent, forteller Johansen.

EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef i Dermagruppen. Selskapet er markedsleder i Norden innen profesjonell hudpleie og make up. Foto: Dermagruppen
EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef i Dermagruppen. Selskapet er markedsleder i Norden innen profesjonell hudpleie og make up. Foto: Dermagruppen

Hun anbefaler alle gravide om å ta en prat med sin mor.

– Da vet du mer om hvor lett du kan utvikle pigmentflekker. Gravide med mye pigment i huden fra før utvikler lettere mørke flekker enn de som er mer lyshudete, forteller Johansen.

Vanlig med hudforandringer hos gravide

Fagsjefen forteller at pigmentforandringer i form av kloasma er blant de vanligste hudforandringene som oppstår hos gravide kvinner.

– Kloasma, eller svangerskapsmaske, er kjennetegnet av symmetriske pigmentflekker oftest i pannen, i kinn eller på overleppen. Pigmenteringen er ofte litt ujevn med et skittenbrunt preg, og blir tydeligere etter soling, forteller hun.

Også mørkere brystvorter, uren hud i første trimester, strekkmerker, varm hud og linea nigra, eller mørk stripe på magen, er relativt vanlig hos gravide kvinner.

– Opptil 90 prosent av gravide kvinner opplever økt pigmentering av huden i løpet av graviditeten. Ofte vil pigmentflekkene gå bort av seg selv, men for noen må det behandling til for å få flekkene helt bort, sier Kjersti Johansen.

Stopper UVB-stråling

For å unngå pigmentflekker, er det altså viktig å bruke solkrem med høy solfaktor.

Når kroppen utsettes for sollys, produserer den viktig D-vitamin. D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normale muskelfunksjoner. Dette vitaminet bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

Hvor mye D-vitamin som produseres i kroppen avhenger av hvor sterk sollysets UVB-stråling er. UVB-stråling er den ene av de to typene ultrafiolett stråling som finnes i sollys.

Solkrem filtrerer vekk en del av UV-strålingen, enten med det kjemiske filteret som absorberer energi fra UVB-strålene, solfiltre skal ikke penetrere ned i huden, eller det fysiske filteret reflekterer strålingen.

Produserer mindre D-vitamin når du bruker solkrem

Når mindre UVB-stråler slipper gjennom til huden ved bruk av anbefalt høy faktor, produserer kroppen mindre D-vitamin. Det er derfor viktig å få i seg de viktige D-vitaminene gjennom kosten eller på andre måter.

Tilskudd er ikke minst viktig på grunn av lange vintre i Norge.

Norkost 3-undersøkelsen viser at en gjennomsnittlig nordmann ikke får i seg nok D-vitamin fra kosten.

Tran er et godt alternativ for å sikre daglig inntak av D-vitamin, som for eksempel Apotekets Tran fra Nycoplus.

Liker du ikke tran og ønsker tilskudd av D-vitamin? Da kan du for eksempel innta D-vitamin i tablettform, som Nycoplus D3-vitamin i 10 mcg. Produktene finner du på apoteket. Dagsbehovet for vitamin D dekkes også i Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *