Slik unngår du knesmerter når du trener

Uncategorized | 20. juni 2016

Mange sliter med knesmerter når de trener, spesielt ved løping eller styrketrening. Her får du noen tips til hvordan du kan unngå slike knesmerter.

Helsegevinstene ved regelmessig fysisk aktivitet er ubestridelige. Med økt fysisk aktivitet kan helseproblemer både forebygges og behandles. De som er fysisk aktive er ofte i bedre humør, har mer overskudd og økt livskvalitet sammenlignet med personer som er lite aktive.

Helsedirektoratet anbefaler alle voksne over 18 år minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet hver uke.

Unngå overbelastning. Om du trener ofte og/eller intensivt, er det ekstra viktig at du ikke overbelaster kroppen. Da kan du fort ende opp med belastningsskader og smerter i muskler, ben og ledd – og knærne er spesielt utsatt. I verste fall kan dette plage deg i lang tid og hindre deg fra å være fysisk aktiv.

Det er vanlig å skille mellom akutte skader og belastningsskader, og den hyppigste kneskaden er sistnevnte. Belastningsskader på knærne oppstår ofte når man er nybegynner, eller om man setter i gang med treningen etter lengre tids opphold.

RIKTIG FOTTØY: Sørg for å ha riktige og gode sko når du trener, så unngår du smerter i knærne som følge av dårlig fottøy.

Her er noen vanlige årsaker til knesmerter ved fysisk aktivitet og hva du kan gjøre for å unngå dem:

– Svake leggmuskler.

Har du svake leggmuskler, forplanter det seg oppover til kneleddet. Husk at foten er det første som treffer bakken, så ved å styrke leggmuskulaturen får du en god start på bevegelsen. Sørg også for å tøye leggmusklene, ellers kan for stramme leggmuskler også føre til knesmerter.

– Svake og stive hofter.

Føler du at du «vingler» når du løper eller for eksempel trener knebøy? Da er det smart å sette fokus på hoftene. Sterke hofter bidrar til å kontrollere kneet. Pass også på at du har god bevegelighet i hoftene. Er du for stram i hoftemuskulaturen, vil det gå utover hoftens bevegelseskapasitet.

– Stramme lårmuskler.

Muskelen som strekker seg fra hofteleddet til under fremsiden av kneleddet kan være årsaken til kneskader – spesielt om du løper. Om denne muskelen blir for stram, blir bevegelsen i kneleddet redusert. Altså, husk å tøye ut forsiden av låret.

– Dårlig teknikk.

Feil utførelse av styrkeøvelser og dårlig løpeteknikk er også en viktig årsak til mange kneskader. Få tak i noen som er kompetente til å hjelpe deg med å se nærmere på teknikken din. Da unngå du kanskje kneskader fordi du gjør øvelser feil eller har et løpesett som gir for stor belastning på kneet.

– Ensidig trening.

Trener du for ensidig, er det lett å få skader. Det gjelder også kneskader. Varier treningen, både når det gjelder intensitet, terreng og varighet. Det kan også være lurt å variere mellom ulike idretter. Selv om du er mest glad i å løpe, kan både sykling, svømming og en langrennstur være gode alternativer.

– Svak kjernemuskulatur.

Sterk kjernemuskulatur (mage og rygg) bidrar til å gi kroppen stabilitet. Har du svak kjernemuskulatur, vil det gi vinglete bevegelser og spesielt gå utover hoftene – og dermed også kneets bevegelse.

– Dårlig fottøy.

Riktige og gode sko er viktig for å unngå knesmerter. Sikk innom en sportsbutikk og få råd om hvilke sko som passer ditt behov. Er du i oppstartsfasen, er det ikke lurt å ta frem de gamle joggeskoene fra skapet. De kan være «utgåtte» og ha dårlig demping, noe som igjen kan føre til smerter i kneet når du starter med treningen.

Kilder: Fitnessbloggen, KK.no og Olympiatoppen.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *