Slik tar du vårpussen på sykkelen

Uncategorized | 24. april 2015

Vårsolen varmer, og gatene er i ferd med å bli ryddet for grus og sand. Da er det på tide å finne frem sykkelen igjen etter vinterdvalen. Her er våre tips til hvordan du skal ta vårpussen på sykkelen.

Å sykle er en fin aktivitet som passer for de aller fleste. Det er skånsomt for leddene, samtidig som du bruker store muskelgrupper som setemuskler, lår og legger. I likhet med andre former for kondisjonstrening gir sykling en rekke helsefordeler og gjør det lettere å holde en sunn vekt.

Visste du at når du sykler forbrenner du i gjennomsnitt cirka 300 kalorier i timen? Dessuten får du frisk luft i samme slengen.

Vårtid er sykkeltid!

Om du ikke har gjort det allerede, er det på tide å ta frem sykkelen for vårsesongen. Men er sykkelen din fremdeles i vinterdvale?

Å vedlikeholde sykkelen er viktig for å sørge for at den fungerer skikkelig, og det er både enkelt og billig. Bruker du en time på vedlikehold før du tar sykkelen i bruk denne våren, varer den lenger og du sparer deg sannsynligvis for dyrere reparasjoner senere.

VÅRPUSS: En ordentlig vårpuss på sykkelen før du tar den i bruk, gjør at den varer lenger og sannsynligvis sparer deg for dyrere reparasjoner senere.
VÅRPUSS: En ordentlig vårpuss på sykkelen før du tar den i bruk, gjør at den varer lenger og sannsynligvis sparer deg for dyrere reparasjoner senere.

Slik tar du vårpussen på sykkelen:

1. Vask

Det er smart å vaske sykkelen før du setter den bort for vinteren, men uansett bør den vaskes om våren. Vask hele sykkelen med Zalo som er godt skummet opp i vann. Bruk en gammel oppvaskbørste til å skrubbe sykkelen. Spyl av vannet og tørk over med en fille. Vask gjerne sykkelen én gang i måneden gjennom sesongen. Da kan du bruke grønnsåpe; den er mer skånsom om du vasker sykkelen ofte.

2. Tannhjul

Bruk en flat skrutrekker og skrap vekk møkk og skitt. Dra en tøyfille frem og tilbake mellom tannhjulene. Husk å sjekke at tannhjulene sitter godt fast.

3. Gir

Smør giret foran og bak med olje. Tørk av overflødig olje med en fille.

4. Kjedet

Ta av kjedet og vask det med olje. Tørk av overflødig olje med en fille. Gjenta til det er skikkelige rent.

5. Krankarmen

Krankarmen er den pedalen er festet på. Sjekk at den sitter skikkelig fast og ikke beveger seg sidelengs.

6. Hjul

Sjekk at det ikke er sprekker i dekkene. Husk at dekk er ferskvare og ikke varer evig. Fyll dekkene med riktig mengde luft (står anvist på dekket). Sjekk også at alle eikene sitter fast. Husk å kontrollere at hjulskruene sitter skikkelig fast, slik at det ikke er slark på hjulene.

7. Bremser

Felgbremser: Kontroller at disse fortsatt har riller og ikke er nedslitt. Om de er nedslitt, må de byttes. Påse at felgbremsene treffer felgen skikkelig, ellers må de justeres.

Skivebremser: Pass på at skiven sitter ordentlig fast. Hvis ikke må du stramme festeskruene. Husk at skivebremser ikke skal oljes. De bør heller vaskes med isopropanol (en type rensesprit).

8. Setet

Juster setehøyden slik at den passer og ikke maksmerket er synlig. Gni gjerne inn skinnsetet med litt skokrem; da blir det som nytt.

Oppdager du feil eller mangler ved sykkelen som du er usikker på hvordan du skal reparere selv, finnes det mange sykkelverksteder som kan hjelpe deg.

Vi ønsker deg en god sykkelsesong!

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *