Slik sikrer du deg riktige løpesko

Uncategorized | 16. juli 2014

Du er kanskje glad i å gå turer, eller har planer om å begynne med løping? Uansett er det viktig med gode og riktige sko.

– Oppsøk noen som har greie på løpesko og kan veilede deg til et riktig kjøp; DET er mitt viktigste råd. Det er ingen som løper akkurat som deg, sier butikksjef Geir Frykholm på Löplabbet i Sandvika til Vitamineksperten.no.

Sommeren er en fin tid å være fysisk aktiv utendørs. Uansett om du skal gå eller løpe, er det viktig å ha riktige og gode sko. Feil sko kan både være ubehagelig og bidra til belastningsskader. Riktige sko derimot forebygger skader og øker gleden ved å løpe eller gå.

GIR RÅD: Geir Frykholm har løpt over 20 maratonløp, men en maraton (42 km) er ikke langt nok for ham. Frykholm er nemlig en såkalt «ultraløper», det vil si at han løper distanser som er lenger enn en maraton. Foto: Löplabbet.
GIR RÅD: Geir Frykholm har løpt over 20 maratonløp, men en maraton (42 km) er ikke langt nok for ham. Frykholm er nemlig en såkalt «ultraløper», det vil si at han løper distanser som er lenger enn en maraton. Foto: Löplabbet.

Vi i Vitamineksperten tok en prat med butikksjef Geir Frykholm (57) på Löplabbet i Sandvika for å få noen tips til hva slags løpesko man bør velge. Frykholm har mange års erfaring innen salg av løpesko og er selv en erfaren løper.

Han har løpt over 20 maratonløp, men en maraton (42 km) er ikke langt nok for ham. Frykholm er nemlig en såkalt «ultraløper», det vil si at han løper distanser som er lenger enn en maraton.

Kjøp av noen med peiling. – Mitt viktigste råd er å oppsøke noen som har greie på løpesko og kan veilede deg til et riktig kjøp, sier Frykholm, og fortsetter: Du må finne en sko som passer til DIN fot, og husk på at det er en fot som er i bevegelse.

Han påpeker at hos spesialbutikker får du den veiledningen du trenger og forventer, og samtidig får du tips og råd om løpeteknikk. Det forhindrer mange skader. Når man skal kjøpe løpesko trenger man helhetlige råd, også innenfor løpeteknikk.

Løpeteknikk er nemlig en fanesak for Frykholm. Han mener at folk må løpe med sko som om de løper barbent, og skoene skal kjennes myke og behagelige ut.

– Løpestilen vår endres og utvikler seg vekk fra hvordan vi er skapt. Mange trenger råd og veiledning til å gå og løpe riktig ut fra hvordan kroppen er konstruert. Vi må lære oss å sette foten ned under kroppen og løpe med korte steg.

Dermed trenger vi ikke så høye hæler med så kraftig støtdemping, men mye flatere løpesko enn mange bruker. Vi lander aldri på hælene når vi går, og man må gjøre landingen mykere – som om man løper barbent, sier Frykholm.

Bruk tid på kjøpet. Han påpeker at man heller ikke må ha det for travelt når man skal kjøpe løpesko. Man MÅ bruke tid på veiledningen. Så hvilke sko skal man kjøpe, Frykholm?

– Det er individuelt hva slags sko man bør kjøpe. Alle løpesko har ulike egenskaper innen støtdemping, stabilitet og løpsfølelse, men det er ingen andre som løper akkurat som deg. Jeg kan derfor ikke anbefale én sko, for det finnes mange ulike føtter og mange ulike løpeteknikker hos folk.

– Hos oss i Löplabbet har vi løpesko som varierer fra 800 til 2000 kroner. Kjøper du en løpesko til 1300-1400 kroner, kan du nesten velge hva som helst, forteller han.

Et siste tips fra Frykholm på Löplabbet er å ikke kjøpe for smale sko.

– Jeg ser daglig kvinner som har ødelagt bena og føttene sine med for smale sko. Skoen skal være så bred at foten får god plass. Tipset er å ta ut innersålen, og så stå på den og se at den passer. Kjøp heller for store enn for små sko, avslutter Frykholm.

PS: Du kan lese mer om Frykholm på hans blogg: www.ultrafrykholm.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *