Slik reduserer du magefettet

Uncategorized | 26. desember 2014

Mange tror nok at hundrevis av sit-ups og andre mageøvelser daglig gir flatere mage, men det er helt andre virkemidler som reduserer magefettet. Les hvilke her.

Det er mange kvinner som er misfornøyde med det «lille ekstra» de har rundt magen, og de fleste skulle nok ønske at de hadde en litt flatere og mer veltrent mage.

Dette magefettet, som på fagspråket kalles visceralt fett, er ikke det som ligger like under huden og lager den lille kulen på magen. Her snakker vi om det fettet som ligger dypt inne i bukhulen og fyller mellomrommene mellom de indre organene våre.

Farlig fett. Jo mer magefett du har, dess høyere nivå av farlig fett har du i blodet, og dette fettet er farlig for helsen. Det påvirker blant annet blodårene, slik at du lettere får åreforkalkning og økt risiko for hjerte/karsykdommer.

I tillegg reduseres effekten av insulinet, og man kan utvikle insulinresistens. Magefettet påvirker også blodtrykket indirekte. Det kan også på sikt gi åreforkalkninger, med økt risiko for blodpropper, hjerneblødning og -slag. Det kan også føre til hjerteproblemer.

Om du får ned noen centimeter rundt midjen, vinner du altså flere meter i bedre helse.

SIT-UPS: Tradisjonelle sit-ups eller andre mageøvelser styrker magemuskulaturen og gir deg bedre kroppsholdning, men det bidrar IKKE til flatere mage.
SIT-UPS: Tradisjonelle sit-ups eller andre mageøvelser styrker magemuskulaturen og gir deg bedre kroppsholdning, men det bidrar IKKE til flatere mage.

Energiforbrenning. Alle vet at det er lettere sagt enn gjort å bli kvitt magefettet. Mange tror at løsningen er å kjøre på med hundrevis av sit-ups og andre mageøvelser, men dette er IKKE riktig metode for å få vekk magefettet.

Det er faktisk ikke mulig å punktforbrenne fett, det vil si å forbrenne fettet der man ønsker. Man får heller ikke mindre fett på magen ved å styrke musklene som ligger under.

Selv om magetrening generelt også bidrar til å forbrenne fett og er viktig for blant annet kroppsholdningen vår, er det selve energiforbrenningen som er avgjørende for fettet rundt midjen. Du må putte i deg færre kalorier enn du forbrenner.

All forbruk av energi virker positivt på kroppen, også magefettet. Likevel er utholdenhetstrening, såkalt aerob trening, best. I alle aktiviteter der man involverer store og mange muskelgrupper, som langrenn, svømming, løping og krevende dans, er energiforbruket høyt.

Utholdenhetstrening, særlig løping, er en svært effektiv måte å forbrenne kalorier på. Du vil forbrenne både karbohydrater og fett gjennom hele treningsøkten, og jo raskere og lenger du løper, dess høyere blir forbrenningen.

Kosthold viktigst. Om man skal redusere magefettet, må man gå ned i vekt. Om man skal ned i vekt, må man være nøye med kostholdet. Dersom du reduserer kaloriinntaket ditt med 500 kcal daglig, vil dette i seg selv utgjøre en times trening.

En vektnedgang lar seg lettest gjennomføre ved å legge om kosten, mens fysisk aktivitet er veldig viktig for å opprettholde en vektreduksjon. Du får ikke de resultatene du ønsker med et bra treningsprogram og et dårlig kosthold. Et godt treningsopplegg og et sunt kosthold er nødvendig for å merke og se det på kroppen!

Et fint hjelpeverktøy for et sunt og allsidig kosthold, er den såkalte «tallerkenmodellen» fra helsemyndighetene. Den sørger for at du får i deg de næringsstoffene kroppen din trenger for å fungere optimalt i løpet av dagen.

ALLE måltider bør settes sammen etter denne modellen: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker.

Stress ned. Vi lever i en travel tid, og «tidsklemma» er et veletablert begrep. Det er krevende for mange, særlig kvinner, å være «perfekt» etter målestokken som er satt i samfunnet. Om man har for høyt stressnivå hele tiden, vil også kroppen over tid reagere på dette og være i alarmberedskap.

Kroppen produserer dermed mer av stresshormonet kortisol. Dette er en urgammel biologisk forsvarsmekanisme fra den tiden vi kunne risikere å dø av sult. Da sørget kortisonet for å akkumulere fett som ekstra «proviant». Dette innebærer at det er vanskeligere å få til en eventuell vektreduksjon selv om man trener og spiser bra.

Det betyr også at magefettet kan være stressfett. Dermed kan man trene masse, spise riktig og likevel ikke oppnå de resultatene man ønsker.

De viktigste virkemidlene for å redusere magefettet er altså: Riktig kosthold, utholdenhetstrening og mindre stress.

SIT-UPS: Tradisjonelle sit-ups eller andre mageøvelser styrker magemuskulaturen og gir deg bedre kroppsholdning, men det bidrar IKKE til flatere mage.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *