Slik motiverer du deg selv til sunnere vaner

Kosthold/ernæring | 2. januar 2017

Har du et nyttårsforsett om å være mer fysisk aktiv og spise sunnere? Her er fem tips til hvordan du kan motivere deg selv til sunnere vaner på nyåret.

Et nytt år har nettopp startet, og da er det ikke uvanlige å ha noen nyttårsforsetter. Mange har nyttårsforsetter knyttet til egen helse. Kanskje ønsker du å spise sunnere, eller skal forsøke å være mer fysisk aktiv? Erfaringen viser at disse forsettene ikke alltid er like lett å holde utover året.

Her er fem tips til hvordan du kan motivere deg selv til sunnere vaner:

  1. Tenk positivt.

Det kan være vanskelig å etablere nye vaner om du ikke er motivert. Derfor må du selv virkelig ønske forandringer. Se fordelen med de nye vanene, og ikke betrakte dem som trusler.

Tenker du positivt og finner gleden ved for eksempel å spise mer grønnsaker til middag eller å prøve en ny form for trening som du liker, er det lettere å lykkes med de nye vanene.

  1. Visualisere målene dine.

Dårlige vaner er enkle å beholde fordi det er behagelig å fortsette med. Mange synes sofaen er det beste stedet å være etter en lang arbeidsdag, og take away kan være enkelt og greit til middag. Men ønsker du selv forandring, må du bryte med de gamle vanene.

En fin måte å gjøre dette på er å visualisere målene dine. Lukk øynene og se for deg hvordan du ønsker å føle deg og hvordan du ønsker å se ut – både på kort og lang sikt. Visualisering er et kjent verktøy innen toppidretten, men kan gjerne benyttes av «vanlige» folk også.

  1. Vær forberedt.

Legger du litt arbeid i forberedelser, er det enklere å følge opp de sunne vanene. Pakk treningstøyet kvelden før og sett det foran utgangsdøren. Da blir det enklere å ta med seg bagen ut døren om morgenen. Og har du først med deg bagen, er sjansen større for at du trener etter jobb.

Et næringsrikt og variert kosthold er heller ikke så vanskelig å få til med litt planlegging. Lag gjerne store porsjoner til middag, så har du et godt måltid til lunsj eller før du skal trene på ettermiddagen. Legg litt arbeid i å finne næringsrikt innhold til matpakken, og vær raus med grove kornprodukter, fisk, frukt, bær og grønnsaker.

Bruk gjerne Kostholdsplanleggeren til å finne ut om du får i deg tilstrekkelig med næringsstoffer i løpet av en dag.

  1. Vær bevisst!

Mye av hverdagen vår går på autopilot. Handler du på tom mage etter jobben, er sannsynligheten stor for at du rasker med deg noen usunne matvarer i handlekurven. Er du vant til å reise rett hjem etter jobb, vil du etter all sannsynlighet fortsette med det.

Dette er valg du selv tar, og øker du bevisstheten rundt dette er sjansen større for at du tar valgene som er i tråd med målene dine. Poenget er at du kan selv lære deg sunnere vaner ved å ta riktige valg.

  1. Stress ned.

Stress er en risikofaktor for både fysiske og psykiske plager. Spiser du når du er stresset, blir fordøyelsen dårligere. Ta en pause og sett deg ned når du spiser måltidene dine.

TA PAUSE: En frisk salat er vel og bra til lunsj, men husk å ta deg en pause når du spiser. Da fordøyer du maten bedre.

Om du trener når du er stresset, er sjansen stor for at du får mindre igjen for treningsøkten. Hodet er «helt andre steder», og kroppen er ikke like mottakelig for treningen som når du ikke er stresset. En løsning kan være å trene om morgenen, før jobben.

Da er hodet klart og kroppen klar for fysisk aktivitet, og det trenger ikke være mer komplisert enn en gåtur eller et raskt besøk på treningssenteret. Mange benytter også helgene til fysisk aktivitet, når man gjerne har litt lavere hvilepuls enn i hverdagen.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0141.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *