Slik lager du vegetarfavoritten nøttestek

Uncategorized | 22. desember 2014

En populær julefavoritt for vegetarianere og veganere er nøttestek. – Nøttestek har vært servert i Norge i over 100 år, og den har blitt en tradisjon for mange vegetarianere og veganere på julaften, forteller Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening. Her får du oppskriften.

– Mange tror kanskje at julen er en kjempevanskelig og trist tid for vegetarianere og veganere, siden vi ikke spiser kjøtt og fisk, men det er det absolutt ikke. Det meste av tilbehøret til den klassiske julematen er jo vegetarisk, men man bør ha en plan for hovedretten, forteller informasjonsansvarlig Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening.

Og Thorbjørnsen (40) vet hva han snakker om. Han har nemlig vært vegetarianer de siste 25 årene, og var i 1993 med og startet det som i dag er Norsk Vegetarforening.

– Jeg har vokst opp i en vegetarfamilie og moren min jobbet på en vegetarrestaurant, så jeg er født vegetarianer. Fra jeg var tre frem til jeg var 15 år var jeg ikke-vegetarianer, men da jeg ble 15 gjorde jeg mitt eget valg og ble vegetarianer igjen, forteller Thorbjørnsen.   

Norsk Vegetarforening teller i underkant av 1000 medlemmer, og rundt juletider merker Thorbjørnsen en kraftig økning i antall henvendelser – både fra journalister og fra vegetarianere og veganere.

– Desember og januar er de travleste månedene for oss. I desember er mange ute etter oppskrifter og tips til julemat. I januar er det mange som føler at de har spist litt for mye ribbe i julen og søker etter råd til et kjøttfritt kosthold, sier han.

Når det gjelder julematen, forteller Thorbjørnsen at en klassisk norsk julemiddag faktisk er 90 prosent vegetarisk i utgangspunktet.

– Alt det fantastiske tilbehøret vi spiser til julematen, som surkål, rødkål, poteter, tyttebær, ertestuing og grønne erter, er vegetarisk. Dessuten er mange juledesserter vegetariske. Dermed er ikke julemiddagen så annerledes for vegetarianere som mange skulle tro. Det er bare selve hovedretten man må endre på, forteller han.

Vegetarianere spiser som kjent ikke matvarer som kommer fra dyr, og dermed er det utelukket med både ribbe, pinnekjøtt og torsk. Men vegetarianere har sin klassiske julefavoritt, nemlig nøttesteken.

– Nøttestek har vært servert i Norge i over 100 år, og tusenvis av nordmenn spiser den på julaften. Seitanpølser er en annen vegetarfavoritt. Ellers er det mange vegetarianere som rett og slett spiser sin favorittrett på julaften, forteller Thorbjørnsen, som også har noen gode juletips til vegetarianere:

– Om du er invitert til andre på julaften, ta med din egen hovedrett. Da er du sikker på at det ikke blir noen misforståelser. Et annet råd er å prøvelage retten noen ganger før selve julemiddagen; da vet du at den blir perfekt. Det er ingen som ønsker å bli skuffet på selveste julaften.

Thorbjørnsen har ennå ikke bestemt seg for hva han skal lage på julaften, men det blir enten nøttestek eller seitanpølser.

– I tillegg skal jeg lage kålrabistappe og ertestuing fra bunnen av, og så skal jeg ha ferdiglaget rødkål og surkål. Dessuten skal jeg lage tyttebærsyltetøy av tyttebær jeg har plukket selv. Det måltidet ser jeg virkelig frem til, sier han.

Her er oppskriften på en klassisk nøttestek (vegan), hentet fra Norsk Vegetarforening (http://veg-veg.no/):

Ingredienser:

200 gr. nøtter, hakket
100 gr. brødsmuler
1 løk, hakket
2 hvitløksfedd, hakket
1 ss olje
2 ss soyamel
1 ts krydderblanding
1 ts grønnsaksbuljong
1 1/2 dl. kokende vann

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Stek løk og hvitløk i olje til de blir myke. Hell blandingen over i en bolle. Bland inn resten av ingrediensene. Smør en stekeform og hell i blandingen. Dekk over med folie og stek ved 180 grader i en time.

Denne varianten er ganske nøytral på smak og kan med fordel spisses til litt med andre krydder etter eget ønske.

Foto: Norsk Vegetarforening.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *