Slik lager du sunnere taco

Frukt og grønt, Kosthold/ernæring | 20. mai 2016

Taco er en favoritt til helgekosen i mange norske hjem, og det går også an å spise taco på hverdager. Her får du oppskriften på en lettere tacotallerken.

Taco er en tradisjonell meksikansk matrett som vanligvis består av en rullet og foldet mais-tortilla fylt med krydret kjøtt og diverse grønnsaker. Ifølge en undersøkelse utført for Opplysningskontoret for frukt og grønt, ble det i 2013 solgt 14,4 millioner enheter av meksikanske skjell og lefser/lomper i Norge.

Ut fra tall på omsetning i butikk, antas det at vi hvert år spiser i overkant av 14.128.000 taco-, tortilla- og fajitamiddager i Norge. Det er ingen grunn til å tro at tallet er noe lavere i 2015. Nordmenn er rett og slett et taco-elskende folkeslag!

Taco på hverdager. Selv om taco ofte forbindes med helgekos i mange norske hjem, går det også an å spise taco på hverdager. Det er enkelt å lage, og ikke tar det lang tid heller. I denne oppskriften fra Opplysningskontoret for meieriprodukter benyttes det blant annet karbonadedeig i stedet for kjøttdeig. Karbonadedeig er som kjent ganske magert i forhold til den mer fettrike kjøttdeigen.

Grønnsaker. I denne oppskriften benyttes også lettere ost, kesam og naturell-yoghurt. Som seg hør og bør på en tacotallerken er den også full av sunne grønnsaker, som brune bønner, tomater og purre.

Bønner. Bønner er rik på B-vitaminet folat. Folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at fostre får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen. Folat bidrar også til immunforsvarets normale funksjon og å redusere trøtthet og slapphet. Bønner er også rik på både kostfiber og proteiner, samt inneholder en del av mineralene jern og kalium.

Tomater. Tomater inneholder både mye A- og C-vitamin. A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn, samt bidrar til immunforsvarets normale funksjon og normal omsetning av jern.

C-vitamin bidrar til et sunt bindevev, immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og slapphet. Dessuten øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen og beskytter cellene mot oksidativt stress.

SAFTIG OG SUNN: Tomater hører naturligvis hjemme på en tacotallerken – full av A- og C-vitamin.

Purre. Purre er rik på både kostfiber, K-vitamin og B-vitaminet folat. K-vitamin bidrar først og fremst til normal blodlevring, altså at blodet størkner/koagulerer. Kostfiber er viktig for å holde fordøyelsen i gang og forebygge tarmsykdommer. Purre inneholder også en del C-vitamin og mangan.

Slik lager du en sunnere tacotallerken

Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 400 g karbonadedeig
  • 200 g brune bønner (hermetiske)
  • 1 pose tacokrydder
  • 8 stk tacoskjell
  • 2 stk tomat
  • 80 g lettere Norvegia

Tacosaus

  • 1 dl tacosaus
  • 2 dl yoghurt naturell

Purresaus

  • 80 g purre
  • 2 dl kesam® original, 8 %

Slik gjør du:

Brun karbonadedeigen, tilsett bønner og bland i tacopulver. Legg på tacoskjell/nachochips, tomat og ost. Server med tacosaus, purresaus og litt blandet salat.

Bland sammen tacosausen.

Lag purresaus ved å koke opp purre med litt vann, kjør i mixer og bland i kesam. Smak til med salt og pepper.

Oppskrift og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *