Slik holder du deg kvikk og opplagt

Kosthold/ernæring | 15. desember 2015

Fysisk aktivitet, søvn og ikke minst et balansert og variert kosthold er viktig for at både kroppen og hodet skal fungere i hverdagen. Visste du at tilstrekkelig inntak av jern, magnesium, C-vitamin og flere B-vitaminer bidrar til å holde deg kvikk og opplagt?

I en travel hverdag er det ganske vanlig å føle seg slapp og trøtt en gang i blant, men med noen enkle grep er det mulig å redusere de slappe og trøtte dagene. Det viktigste du kan gjøre for å holde deg kvikk og opplagt i hverdagen, er å sørge for balanse mellom hvile og arbeid, å være fysisk aktiv og å ha et sunt og variert kosthold.

Søvn. Søvn er en forutsetning for at kroppen skal kunne fungere optimalt. Både kroppen og hjernen reparerer og vedlikeholder nemlig seg selv mens vi sover. Når vi sover styrkes også immunforsvaret, og produksjonen av veksthormoner og hormonet leptin, som regulerer metthetsfølelsen, øker også. Hvor mye søvn vi trenger er individuelt, men en tommelfingerregel er at voksne har behov for mellom syv og åtte timer søvn hver natt.

Fysisk aktivitet. Helsegevinstene ved regelmessig fysisk aktivitet er ubestridelige. Med økt fysisk aktivitet kan helseproblemer både forebygges og behandles. De som er fysisk aktive er ofte i bedre humør, har mer overskudd og økt livskvalitet sammenlignet med personer som er lite aktive.

Helsedirektoratet anbefaler at voksne og eldre bør være i moderat fysisk aktivitet minst 150 minutter i uken. Barn og unge bør ha det dobbelte, altså minst 60 minutter hver dag. Dessuten bør alle redusere stillesittingen i løpet av en dag.

Kosthold. Anbefalingen fra Helsedirektoratet er å ha et variert og balansert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Dette legger grunnlaget for god helse og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger – blant annet vitaminer og mineraler.

Flere av disse bidrar til å redusere slapphet og trøtthet: Jern, magnesium, C-vitamin og en rekke av B-vitaminene (riboflavin, niacin, pantotensyre, folat, B6 og B12). Her får du oversikten over hvordan du får i deg disse vitaminene og mineralene:

Jern

Gode kilder: Kjøtt, innmat, egg og grove kornprodukter.

Magnesium 

Gode kilder: Poteter, grønnsaker og grove kornprodukter.

C-vitamin

Gode kilder: Frukt, grønnsaker og bær, som nype, solbær, paprika, grønnkål, kiwi og appelsin.

B-vitaminer

Gode kilder: Egg, fisk, innmat, kjøtt, grove kornprodukter, meieriprodukter, nøtter og grønnsaker.

Kosttilskudd. Et sunt, gjennomsnittlig norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer sett i forhold til Helsedirektoratets anbefalinger. Om ikke kostholdet ditt dekker det anbefalte inntaket av vitaminer og mineraler, har Nycoplus en rekke kosttilskudd som kan være nyttige for å få i deg anbefalt mengde av både jern, magnesium, C-vitamin og B-vitaminer. Disse finner du eksklusivt på apoteket.

Multi 200
MULTITILSKUDD: Nycoplus Multi tabletter sikrer kroppens daglige inntak av viktige vitaminer og mineraler – også de som bidrar til å redusere slapphet og trøtthet.

Et annet alternativ er å innta Nycoplus Multi-tabletter, som inneholder hele 13 vitaminer og 9 mineraler. Dette sikrer kroppens daglige behov for de viktigste vitaminene og mineralene. Kombinerer du multitablettene med Apotekets Tran mild eller omega-3-kapsler, skulle du være godt dekket.

Lurer du på om du får i deg nok vitaminer og mineraler gjennom kosten? Prøv vitaminkalkulatoren til Nycoplus.

Foto: Colourbox og Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

6 responses to “Slik holder du deg kvikk og opplagt

 1. I BBC Earth, TV-program med Michael Mosley sies det at daglig inntak av multivitamin-tabletter «for sikkerhets skyld», medfører en økt risiko for hudkreft.
  Jeg har gjort dette og har hatt ett forstadium til føflekkreft, ett tilfelle med føflekkreft – heldigvis tynt – og litt hudkreft på nesen.

  1. Hei Danijela,
   Nycoplus Multi kan tas av barn fra ca. 10 år. Før det anbefaler vi Nycoplus Multi Barn som er en tyggetablett.

   Vennlig hilsen Camilla

 2. Hi,
  Would you please let me know which kind of vitamin D is included in your multivitamin pills? I want to know how much of it is D3 or D2.

  Sincerely,
  Tohid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *