Slik får du spedbarn til å like tran

Gravid/barn, Kosthold/ernæring | 19. mai 2017

Vi anbefales å starte med tran eller D-dråper fra fire ukers alder for å sikre barnets inntak av det viktige D-vitaminet. Her får du noen enkle tips til hvordan du får barnet ditt til å like tran.

Trantips

I Norge har vi lange tradisjoner for å gi barn tran fra spedbarnsalder, med hensikt å sikre inntak av vitamin D. Et alternativ til tran kan være D-vitamin dråper. Tran er derimot primæranbefalingen, siden det også er kilde til omega-3-fettsyrene EPA og DHA.

  1. Start tidlig med forsiktig tilvenning. Vi anbefaler å ta litt tran på tuppen av lillefingeren og la barnet smake. Gjør dette i et par uker slik at barnet vender seg til smaken.
  2. Øk deretter mengden til én ml. Bruk gjerne en doseringssprøyte, og sprøyt forsiktig tranen inn mot kinnet til barnet. Doseringssprøyter får man kjøpt på apoteket.
  3. Når barnet er vant til én ml, anbefaler vi å øke mengden gradvis til man når fem ml.
  4. Når du og barnet synes at fem ml går greit, er det bare å bytte ut doseringssprøyen med en skje.

 

Tabell for tran og D-dråper i kombinasjon

I tilvenningsfasen anbefaler vi at du gir D-dråper i tillegg, slik at du sikrer barnets inntak av D-vitamin. Vi har derfor laget en tabell som forteller deg hvor mange D-dråper du bør gi barnet i tillegg til tran i de ulike fasene.

Merk at denne tabellen er utarbeidet med tanke på at du bruker Nycoplus Tran og Nycoplus D-dråper som fås på apoteket. Andre merker kan inneholde andre mengder av D-vitamin og dermed ha en annen type dosering. Da må du i så fall regne på dette selv.

Anbefalt dagliginntak er 10 µg D-vitamin. Dette får du enten gjennom fem ml Nycoplus Apotekets Tran eller fem dråper Nycoplus D-dråper.

Mengde Nycoplus TranMengde Nycoplus D-dråper
Smak fra tuppen av lillefinger4 dråper (gir 9 μg D-vitamin)
1 ml tran (gir 2 μg D-vitamin)4 dråper (gir 8 μg D-vitamin)
2ml tran (gir 4 μg D-vitamin)3 dråper (gir 6 μg D-vitamin)
3ml tran (gir 6 μg D-vitamin)2 dråper (gir 4 μg D-vitamin)
4ml tran (gir 8 μg D-vitamin)1 dråpe (gir 2 μg D-vitamin)
5ml tran (gir 10 μg D-vitamin)0 dråper

 

Dersom barnet gulper opp mye tran, kan det være lurt å la det venne seg til mindre doser. Det er også et godt tips å la tran bli en del av kveldsritualet, ettersom flekker på en pysjamas ofte er mindre problematisk enn om de skulle komme på favorittoppen.

 

Hvorfor D-vitamin er viktig for spedbarn

Kroppen produserer D-vitamin når sollys treffer huden. Når vi så skjermer de minste fra solen, noe som er viktig på grunn av sart hud, har de ikke mulighet til å danne vitamin D selv. D-vitamin overføres heller ikke via morsmelken, så her er vi nødt til å gi tilskudd.

D-vitamin er viktig for:
– Immunforsvaret
– Vekst og utvikling av skjelettet
– Vedlikehold av normale muskelfunksjoner

 

Hvorfor omega-3-fettsyrer er viktig for spedbarn

Omega-3 fettsyrer bidrar til
– Normalt syn*
– Normal hjertefunksjon**- og
– Normal hjernefunksjon*

Lykke til med trantilvenning!

*Forutsetter daglig inntak av 250 mg DHA

** Forutsetter daglig inntak av 250 DHA/EPA

Foto: Nycoplus og colourbox

NO/NYP/0517/0052

2 responses to “Slik får du spedbarn til å like tran

  1. Hei, jeg er på leting etter vitamin-og mineraltab til barn som ikke inneholder A og D vitamin, men gjerne litt jod. De drikker tran og vil ikke gi de dobbel dose. Har dere noen produkter?

    1. Hei, vi har dessverre ikke noe produkt for barn på markedet som er uten A- og D-vitamin. Vi har Nycoplus Multi uten A-, D- og K-vitamin (https://nycomed.no/product/nycoplus-multi-uten-vitamin-a-d-og-k/) som kan benyttes fra ca. 11 år. Tidligere har det vært et alternativ for barn på apotek. Jeg har sjekket hjemmesidene, men finner det dessverre ikke lengre. Antageligvis er det derfor gått ut av sortiment, men du kan jo eventulet høre på apotek.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *