Slik får du i deg sunn og billig studentmat

Kosthold/ernæring | 2. september 2016

Det er fullt mulig å spise både godt, sunt og billig selv om du er student på lavbudsjett. Her er våre tips.

Et nytt studieår har nettopp startet, og mange studenter har studielån og dårlig økonomi. Dermed må man sette opp et budsjett, prioritere hva pengene skal brukes til – og ikke minst ta smarte valg.

Til tross for dårlig råd, og eventuelt et lite kjøkken og dårlig med kjøkkenutstyr, er det faktisk fullt mulig å ordne billig, god og sunn mat.

Sunnere mat i hverdagen. Kroppen har behov for tilførsel av viktige næringsstoffer hver eneste dag for å fungere optimalt – det gjelder selvsagt også for studenter. Slurver man med kostholdet, vil det påvirke læringsevnen negativt.

Ifølge Helsedirektoratet innebærer det et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Det anbefales også å bruke vann som tørstedrikk.

Tallerkenmodellen. Tallerkenmodellen er et anbefalt hjelpeverktøy for et sunt og allsidig kosthold.  Den sørger for at du får i deg de næringsstoffene kroppen din trenger for å fungere optimalt i løpet av dagen. ALLE måltider bør settes sammen etter denne modellen: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker.

MEDBRAKT: Ta med frukt, bær og grønnsaker til forelesninger eller lesesalen. Det gir deg masse viktige vitaminer og mineraler, samt metter godt.

Ti tips til sunn og billig studentmat:

1. Skriv handleliste og planlegg innkjøpene. Hold deg gjerne til én handletur i uken, og handle matvarene dine på billigbutikker som Rema 1000 og Kiwi. Se også etter spesielle tilbud på matvarer du spiser mye av. Velg gjerne butikkenes egne merkevarer – de er ofte billigere, men fortsatt av god kvalitet.

2. Kjøp stort! Store pakninger med ris, pasta, linser, poteter og bønner gir deg mye for pengene. Disse holder seg også godt lenge.

3. Bruk matpakke/lunsjboks. Ikke fall for fristelsen å spise på kafé eller gatekjøkken. Lunsjen du lager selv er som oftest billigere og sunnere enn maten du kjøper ute.

4. Frosne grønnsaker er i de fleste tilfeller like bra som ferske grønnsaker, og kan også gjerne tilsettes varmretter som gryteretter og supper.

5. Ris, pasta, bønner og hermetiske erter er et godt utgangspunkt for enkle og sunne retter.

6. Lag store porsjoner til middag. Da har du lunsj og/eller middag neste dag også. Eller du kan eventuelt fryse det ned i porsjonspakker og spise det senere.

7. Sjekk kiloprisen. Det er enklere å sammenligne matvarene om du ser på kiloprisen fremfor stykkpris, for eksempel når du kjøpe pålegg eller karbonadedeig.

8. Fiskepålegg, som makrell i tomat, er stort sett billig og bidrar til Helsedirektoratets anbefaling om å spise middag to til tre ganger i uken. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

9. Spis frukt, bær og grønnsaker! Det gir deg masse viktige vitaminer og mineraler, samt metter godt imellom hovedmåltidene. Sjekk prisene på dine lokale frukt- og grønnsaksbutikk – her er det ofte billigere enn i dagligvarebutikkene.

10. Drikk vann! Vann er den beste tørstedrikken, og springvann er gratis. Det er lov å kose seg med en brus en gang i blant, men det er både billigere og sunnere å fylle opp en flaske med vann fra springen.

Et siste tips er å skaffe seg gratis mat. Plukk sopp og bær i skogen når det er sesong, og spør naboen om du kan plukke noen epler fra treet hennes. Bær kan også fryses ned og nytes senere.

Husk også å takke ja til middagsinvitasjoner, og har du mor og far i nærheten vanker det sikkert et måltid på deg når du besøker dem.

Kilder: Tine.no, Klikk.no og Nettavisen.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *