Slik får du i deg mer grønnsaker i 2016

Frukt og grønt, Kosthold/ernæring | 4. januar 2016

Har du et nyttårsforsett om å bli sunnere i 2016? Spis mer grønnsaker! Les våre fem tips til hvordan du skal klare det.

2015 er over og nyttårsforsettene er fortsatt varme. Et typisk nyttårsforsett for mange er at de skal bli sunnere – enten det dreier seg om å trene mer, stumpe røyken, kutte ned på alkoholen eller spise mer variert og ernæringsmessig riktigere.

5 om dagen. Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd alle å spise fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Om lag halvparten bør være grønnsaker og halvparten frukt og bær. Dette tilsvarer totalt cirka 500 gram. Man kan grovt sett beregne at én porsjon som er cirka 100 gram, tilsvarer en håndfull. Altså bør man innta de såkalte «5 om dagen».

Får i oss for lite grønnsaker. De alle fleste av oss, mellom 80 og 90 prosent, spiser mindre enn de anbefalte fem porsjonene med grønnsaker, frukt og bær daglig. Men det er lyspunkter, for den siste rapporten fra Helsedirektoratet om utviklingen i norsk kosthold viste at vi i 2014 kjøpte seks prosent mer grønnsaker enn året før. Nordmenns frukt- og grøntinntak har også økt med omtrent 20 prosent de siste ti årene.

Hvorfor frukt og grønt? Frukt, bær og grønnsaker inneholder mye vitaminer, mineraler og kostfiber, og gir samtidig lite fett og energi. Ifølge frukt.no bidrar frukt og grønnsaker blant annet med:

  • 90 prosent av inntaket av C-vitamin
  • 45 prosent av fiberinntaket
  • 40 prosent av det daglige inntaket av B-vitaminet folat
  • 35 prosent av inntaket av A-vitamin

C-vitamin har positiv innvirkning på nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern, og reduserer i tillegg trøtthet og slapphet. Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev.

Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. B-vitaminet folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at fostre får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen. Folat er også viktig for immunforsvaret og normal psykologisk funksjon, samt å redusere trøtthet og slapphet.

A-vitamin er viktig for å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn. Dette vitaminer bidrar også til immunforsvarets normale funksjon og normal omsetning av jern.

Frukt og grønt er for øvrig også en god kilde til jern, kalsium og E-vitamin.

Gulrot
GULROT: Å knaske en gulrot eller to, enten til frokost, middag, lunsj eller kvelds, gir kroppen din viktige vitaminer og mineraler, samt kostfiber.

Slik får du i deg nok. Grønnsaker kan du spise så mye du vil av! Alle grønnsaker er sunne, men noen er spesielt rike på vitaminer og mineraler – som for eksempel grønnkål, blomkål, brokkoli, løk, purre, spinat, paprika, kålrot og tomater.

Her er fem tips til hvordan du skal få i deg nok grønnsaker:

  1. Start dagen med grønnsaker.

Få i deg grønnsaker til frokost! Legg en skive tomat eller paprika på brødskiven, eller knask en gulrot ved siden av knekkebrødet. Ikke bare ser frokosten friskere og mer fargerik ut; den smaker også bedre.

  1. Spis grønnsaker til lunsj.

Grønnsaker er perfekt tilbehør til matpakken, eller som mellommåltid alene.

  1. Gjør middagen fargerik med grønnsaker.

En middag med grønnsaker gjør måltidet både smakfullt, fargerikt og litt mer spennende. Husk at frosne grønnsaker inneholder vel så mye vitaminer og mineraler som ferske.

  1. Grønnsaker i dip til kvelden.

Når søtsuget melder seg om kvelden, er det et godt alternativ å ta frem grønnsakene og en spennende dip. Kutt grønnsakene opp i biter eller strimler, så ser det også litt ekstra innbydende ut.

  1. Lag en smoothie eller juice.

En smoothie eller juice full av grønnsaker og/eller frukt, sørger for at du får i deg masse vitaminer og mineraler på en gang. Dessuten er det mettende og smaker godt.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *