Slik får du i deg 5 om dagen i julen

Frukt og grønt | 21. desember 2015

Selv om julen er en fin tid for litt ekstra god mat i godt lag, er det fullt mulig å få i seg fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker daglig i julehøytiden også. Her får du noen tips til hvordan.

I julen spiser vi generelt mye fetere, saltere og kaloririk mat enn ellers i året. Det er ribbe, pinnekjøtt og medisterpølser, gjerne med sauser og smør, og ofte desserter, kaker og sjokolade. Selvfølgelig er det lov å kose seg litt ekstra i julen. Det er jo ikke det du spiser mellom jul og nyttår som er det viktigste, men det du spiser mellom nyttår og jul.

5 om dagen. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag – de såkalte «5 om dagen». Omtrent halvparten bør være grønnsaker og halvparten frukt og bær.

Hvorfor? Frukt, bær og grønnsaker er viktig i kostholdet vårt fordi de inneholder mye vitaminer, mineraler og kostfiber, og samtidig gir lite fett og energi. Frukt, bær og grønnsaker er spesielt gode kilder til C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminet folat og betakaroten.

B-vitaminet folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at fostre får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen. Folat bidrar også til immunforsvarets normale funksjon, normal psykologisk funksjon og å redusere trøtthet og slapphet.

C-vitamin har positiv innvirkning på nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern, samt reduserer trøtthet og slapphet. Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev.

E-vitamin er viktig for å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress.

Betakaroten kan omdannes i kroppen til A-vitamin etter behov, og kalles derfor provitamin A. A-vitamin bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, samt normale slimhinner. Dette vitaminet er også viktig for immunforsvarets normale funksjon og normal omsetning av jern.

Kostfiber er viktig for fordøyelsen.

FROSNE GRØNNSAKER: Grønnsaker er en selvfølge som tilbehør til julematen, og frosne grønnsaker inneholder minst like mye vitaminer og mineraler som ferske grønnsaker.

Tips og råd. Til tross for fet, salt og kaloririk mat, er det ikke nødvendigvis så vanskelig å få i seg fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker daglig i julehøytiden også. En praktisk rettesnor for å få i seg nok, kan være tallerkenmodellen 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker – og den kan benyttes til ALLE måltider.

Fyller du 1/3 av tallerkenen med for eksempel grønnsaker som rosenkål, erter, gulrot, blomkål eller brokkoli, er du på god vei mot 5 om dagen. Husk at frosne grønnsaker inneholder minst like mye vitaminer og mineraler som ferske grønnsaker.

Du må heller ikke glemme at det er mye innen frukt og grønt som kan benyttes som naturlig tilbehør til de tradisjonelle julemiddagene som lutefisk, torsk, ribbe og pinnekjøtt. Både surkål og rødkål teller inn under 5 om dagen. Og du kan gjerne blande inn litt jordskokk, pastinakk eller persillerot inn i en hjemmelaget potetstappe. Dessuten hører både ertestuing og kålrotstappe gjerne julen til; det samme gjelder tyttebær.

Før juledagenes etegilde starter, kan det vært lurt med en frisk og sunn smoothie til frokost. I tillegg er det bare å fylle på fra fruktfatet i løpet av dagen med deilige frukter som epler, appelsiner og klementiner.

Desserter kan også bestå av ulike søte bær, som bringebær, jordbær og blåbær. For ikke å glemme multekrem, som er blant våre mest populære juledesserter. Eller hva med å lage en frisk, sunn og fargerik fruktsalat? Her er det bare fantasien som setter grenser.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *