Slik blir dere en juicy familie

Frukt og grønt, Kosthold/ernæring | 28. november 2014

Her er ti tips til hvordan din familien kan spise mer frukt og grønt ved hjelp av hjemmelaget juice. 

Vi har fått disse gode tipsene fra forfatter Carina Hultin Dahlmann, som nylig ga ut boken ”Juicy Familie” og som daglig skriver om juicing på nettsiden Juicydrops.

1. Bruker du en maskin med sentrifuge, skal du tenke at du skal lage en sandwich. Begynn med en fast råvare som for eksempel et eple eller en pære, før du har i mindre biter som ingefær eller sitron. Spinat, spirer, urter og lignende grønnsaker skal du pakke så hardt du greier mellom de harde og kompakte råvarene. Da får du mest mulig juice.

Fyll på med andre råvarer uten å skru av maskinen mellom hvert påfyll. Rekkefølgen er ikke like viktig om bruker en juicepresse, men om du presser spirer og bladgrønnsaker, er det lurt å presse mer vannholdige og kompakte råvarer etterpå for å få mest mulig juice.

2. Rengjør juicemaskinen eller -pressen i varmt vann straks etter bruk, for å unngå vekst av bakterier og muggsopp. Det er også lettere å la seg friste til å lage en ny, deilig juice når maskinen er ren og klar til bruk. De delene av juicemaskinen eller -pressen som tåler maskinvask, anbefaler jeg å vaske i oppvaskmaskinen 1–2 ganger i uken.

3. Hvis du bruker en juicemaskin eller -presse med egen beholder til avfallet, er det lurt å plassere en brødpose eller en nedbrytbar kompostpose i beholderen før du juicer. Da slipper du å vaske denne etterpå.

Carina h Dahlmann bilde
GODE RÅD: Carina H. Dahlmann har gitt ut boken «Juicy Familie» og skriver om juicing på nettsiden Juicydrops. Foto: Juicy Familie.

 

4. Bruk et eget skjærebrett som du kun bruker til råvarer som skal juices. Bruker du samme brett til juice som til løk eller hvitløk, er det fare for at juicen din vil smake av dette. Det anbefales ikke…

5. Gjør juicing morsomt ved å bruke fargerike sugerør, kopper, ispinneformer og isbiter i ulike former og figurer.

6. Juicen smaker mye bedre om du har isbiter i glasset. Lavere temperatur reduserer også nedbrytningsprosessen av næringsstoffene.

7. Ta barna med på handleturen! Da får de en nærhet til råvarene, og de kan selv få velge hva dere skal kjøpe til jucingen. Om du kan, er det en god idé å ta dem med til en gård eller en gårdsbutikk med råvarer i sentrum. Det vil være en opplevelse, samtidig som de blir kjent med hvor grønnsakene faktisk kommer fra, og hvor godt ferske råvarer rett fra åkeren smaker.

8. La barna få være med å bestemme! La dem få bla i boken og bestemme hvilke oppskrifter dere skal bruke, og la dem få komponere sine egne favoritter.

9. Ha alltid barnevennlige grønnsaker som avokado, squash, agurk og gulrøtter tilgjengelig. Man kan også tilsette jordbær, banan eller ananas for å få en enda søtere og mer barnevennlig smak.

10. Smak kan læres! Det sies at både store og små må smake på en ting ti ganger før de begynner å like en matvare. Begynn med de mest barnevennlige fruktene og grønnsakene, og la barna sakte, men sikkert, venne seg til nye smaker og mer grønnsaker i juicene og juicesmoothiene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *