Saftig ribbe stekt i melk

Uncategorized | 23. desember 2015

Har du noen gang forsøkt å steke juleribba i melk? Litt annerledes, men resultatet blir både saftig og mørt. Her får du oppskriften, samt noen råd om hvordan du får sprø svor.

Den klassiske svineribba står på bordet i omtrent halvparten av norske hjem på julaften. Ribba er like sagnomsust som den er populær. Hvordan man får saftig ribbe og hvordan svoren blir sprø, er to av de heteste temaene i Norge like før julaften.

Sprø svor. Først til svoren. Mange føler at julemiddagen er mislykket om ikke svoren på ribba er sprø når årets viktigste måltid skal nytes. Ekspertenes tips er å øke temperaturen til 275 grader mot slutten av steketiden. La døren stå på gløtt, og svoren vil svulme opp og bli sprø og tørr. Pass på at den ikke blir brent, og la ribba hvile på benken i cirka ti minutter før oppskjæring.

Kaloririk julekos. Maten vi spiser i julen er generelt sett mye fetere, saltere og rikere på kalorier enn den vi spiser i hverdagen, men selvsagt er det lov å kose seg litt ekstra i julen. Som kjent er ikke det du spiser mellom jul og nyttår det viktigste, men det du spiser mellom nyttår og jul.

Det kommer neppe som noen overraskelse at svineribbe er svært kaloririk, men den inneholder også en del vitaminer og mineraler. Svineribbe er spesielt rik på B-vitaminene tiamin, niacin og B6, samt mineralene sink og selen.

Tiamin (B1-vitamin) er viktig for blant annet nervesystemets normale funksjon, samt normal energiomsetning og normal psykologisk funksjon. Dessuten bidrar også tiamin til hjertets normale funksjon.

Niacin (B3-vitamin) bidrar til å opprettholde normal hud og normale slimhinner, samt normal energiomsetning og nervesystemets normale funksjon.

B6 er viktig for blant annet nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon, samt normal energiomsetning. I tillegg bidrar B6 til normal dannelse av røde blodlegemer, samt å redusere trøtthet og slapphet.

Sink er viktig for å opprettholde normal hud, normalt hår og normale negler, samt normalt syn og skjelett. Dette mineralet bidrar dessuten til normal kognitiv funksjon og immunforsvarets normale funksjon.

Selen er viktig for immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Dette mineralet bidrar også til å opprettholde normalt hår og normale negler, samt å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Ribbe i melk. Denne oppskriften skiller seg ikke så mye fra andre ribbeoppskrifter, bortsett fra at ribba stekes i melk. Det er litt annerledes, og gir et mørt og saftig resultat. I tillegg kan kraften brukes til en deilig saus med grønnsaker og frukt.

Saftig ribbe i melk
MED MELK: Prøv å steke juleribba i melk. Det gir et saftig og mørt resultat.

Ribbe i melk

Dette trenger du til fire porsjoner:

1 – 2 kg tynnribbe

1 ts pepper

3 ts salt

3 ss frisk rosmarin eller 1 ss tørket rosmarin

1 stk kinesisk hvitløk (mengde kan reduseres etter smak)

1 stk sjalottløk

1 stk gulrot

1 l melk

Tilbehør:

1 stk eple

½ stk purre

1 stk appelsin

½ stk løk

2 båt hvitløk

¼ dl rødvinseddik

½ dl portvin

Saus:

1 ss smør

1 ss løk

300 g kraft fra ribbe

1 dl melk

1 dl kremfløte

1 ts salt

½ ts pepper

1 pk rødkål

8 stk potet

Slik gjør du:

Legg ferdigkuttet ribbe med spekksiden opp i en form og gni den inn med pepper, salt og grovkuttet rosmarin. Kutt hvitløken i båter og grovkutt sjalottløk og gulrot, og legg de i formen.

Hell over 8 dl helmelk og bak i ovnen på 160 grader i 2,5 til 3 timer. Når mye av melken har kokt inn, etterfyller du med resten av melken. Hev gjerne steketemperaturen mot slutten av steketiden slik at du får en ribbe med sprø svor. Når ribba er ferdig heller du av kraften og bruker det til sausen.

Skjær epler i biter, purre i skiver, appelsin i fileter, løk og hvitløk i båter. Stek alt dette sammen. Tilsett rødvinseddik og eventuelt portvin.

Lag saus av kraften du får etter du har stekt ribben i melk. Smelt smøret i en panne, tilsett finhakket løk. Stekes til løken blir gylden. Tilsett kraften fra ribba, og la dette koke i fem minutter. Tilsett helmelk og kremfløte og la alt koke videre i fem minutter. Smak til med salt og pepper.

Server med rødkål og poteter.

Oppskriften og bildene er hentet fra Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Her finner du en video av hvordan du lager denne ribba.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *