Saftig og sunn burger med coleslaw

Kosthold/ernæring | 25. november 2016

Ved å bruke karbonadedeig, en mager coleslaw og hamburgerbrød av fullkorn, får du et saftig, sunt og velsmakende burger-alternativ til helgekosen. Her får du oppskriften fra matblogger Siri Fossing.

Nycoplus har inngått et samarbeid med matblogger Siri Fossing. Samarbeidet innebærer at Nycoplus har bedt Siri ta utgangspunkt i middagsretter til helgekosen som vi optimaliserer i tråd med tallerkenmodellen.

Tallerkenmodellen er en praktisk rettesnor som sørger for at du får i deg de næringsstoffene du trenger i løpet av en dag: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker. Disse sunne og spennende middagsoppskriftene, som egner seg ypperlig som helgekos, publiseres på nycoplus.no på fredager.

Saftig og sunn burger. Denne fredagen får du oppskriften på en saftig og sunn hamburger med coleslaw.

– Hvis man ser på det som populært kalles «junk food», er vel hamburger noe av det enkleste du kan lage selv – og også noe av det letteste du kan gjøre om til et ganske sunt måltid, sier Siri Fossing til nycoplus.no.

I denne oppskriften bruker du karbonadedeig i stedet for kjøttdeig. Karbonadedeig er som kjent ganske magert i forhold til den mer fettrike kjøttdeigen.

I tillegg anbefales hamburgerbrød av fullkorn. Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd alle å spise grove kornprodukter (fullkorn) hver dag.

Grove kornprodukter er en av våre viktigste kilder til kostfiber, som derfor er godt for fordøyelsen.

GROVT: Grove hamburgerbrød med fullkorn inneholder mye kostfiber, som er viktig for fordøyelsen.

Sunn coleslaw. Coleslaw er en type salat, og i denne coleslawen benyttes eple, hodekål, gulrot og sylteagurk.

Denne oppskriften er dermed et viktig bidrag til Helsedirektoratets råd om å spise fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag – de såkalte «5 om dagen».

Grønnsaker, frukt og bær inneholder mye vitaminer, mineraler og kostfiber, og gir samtidig lite fett og energi. Frukt og grønt er supre kilder til blant annet C-vitamin, B-vitaminet folat og A-vitamin i hverdagskosten.

SUNT: Hodekål, eple og gulrot er noen av ingrediensene i coleslawen – full av viktige vitaminer og mineraler.

Slik lager du saftig og sunn burger med coleslaw

Dette trenger du til åtte hamburgere:

Burgerbrød
3 ss plantemargarin
3 dl lettmelk
25 g gjær
Ca. 500 gram sammalt hvetemel
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
Sesamfrø (kan droppes)

Coleslaw

300 gram hodekål
1 eple
1 gulrot
2 ss sylteagurk
2 dl kesam
1 1/2 ts sukker eller honning
3 ts HPSauce
1 skvist sitron (ca. 1 ss)
1 ts salt
1 ts pepper

Hamburgere

800 gram karbonadedeig
salt og pepper

Slik gjør du:

Burgerbrød

Smelt plantemargarin. Ha i lettmelken, og lunk blandingen til cirka 37 grader. Rør gjæren ut i blandingen.

Ha i mel, sukker og salt. Elt deigen til den er smidig. Ha i eventuelt mer mel. Dekk bollen med plast, og hev til dobbel størrelse (ca. 45-60 min.)

Sett stekeovnen på 225 grader.

Del deigen i åtte emner. Trill emnene til boller og klem dem flate. Legg bollene plater dekket med bakepapir. Etterhev i cirka 30 minutter. Pensle med vann. Dryss på sesamfrø hvis du vil.

Stek hamburgerbrødene midt i ovnen ved 225 grader i 10-15 minutter.

Mens hamburgerbrødene står i ovnen kan du lage coleslaw:

Rens grønnsakene og finsnitt kålen. Gulrot og eple rives på rivjern. Finhakk sylteagurken.

Bland kesam, sitronsaft, sukker, HP Sauce, salt og pepper. Ha sausen i de finsnittede grønnsakene og bland godt.

Til slutt gjenstår det bare å steke hamburgere:

Form karbonadedeigen og del i cirka 100 grams emner. Form boller som du trykker flate. Du kan godt trykke de litt ned i midten også, for de blåser seg litt opp under steking.

Stek på middels høy varme i et par minutter på begge sider til du får fin stekeskorpe, og etterstek på lavere varme i cirka fem minutter på hver side til burgerne er gjennomstekt.

Foto: Siri Fossing/Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *