Saftig og næringsrik mango

Frukt og grønt, Vitaminer/mineraler | 3. juni 2014

Mango er blant verdens mest spiste frukter. Og det er ikke uten grunn. Mangoen er saftig og søt i smaken – og full av A-vitamin, C-vitamin samt viktige mineraler.

Mango er en tropisk frukt med en søt, aromatisk og lett krydret smak. Det finnes over 1000 arter av mango. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Mangoen du vanligvis kjøper her i Norge, er grønn i fargen, men den kan også være gul og rød. Inni er fruktkjøttet oransje, og meget saftig.

Den dyrkes i alle tropiske og subtropiske områder, og antas opprinnelig å komme fra India. Det sies at mango er verdens mest spiste frukt. Det sies også at det er verdens nest mest spiste frukt, etter banan.

Det som imidlertid kan slåes fast, er at mango er elsket over hele verden! Og at det spises enorme mengder av den.

ANVENDELMango passer for eksempel godt i salater. Foto: Melk.no
ANVENDELIG: Mango passer for eksempel godt i salater. Foto: Melk.no

Kan brukes til alt. Mango blir fort overmoden. Den bør derfor spises samme dag – eller dagen etter – at du kjøper den i butikken. Den spises enklest ved å dele frukten i to, fjerne steinen, og snitte den i terninger.

Den tropiske frukten er perfekt å kose seg med som mellommåltid. Den brukes også hyppig i ferskpresset juice og smoothies, perfekt som en av de anbefalte “fem om dagen”.

Mango er også god i salater – og passer perfekt til både kjøtt og fisk. Det går også an å lage chutney eller salsa av den.

Full av vitaminer og mineraler. Mango er rik på A-vitamin, som bidrar til å opprettholde normal hud, hår og syn. A-vitamin bidrar også til immunsystemets normale funksjon, opprettholder normale slimhinner, sørger for normal omsetning av jern, samt spiller en rolle i celledelingsprosessen.

Mango inneholder også en del C-vitaminer, som bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening.

C-vitamin bidrar samtidig til normal energi-omsetning, nervesystemet og immunsystemets normale funksjon, samt bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Den inneholder også kalsium, samt mineralene kalium og magnesium. Sistnevnte bidrar blant annet til normal energiomsetning, nervesystemets normale funksjon, normal muskelfunksjon og normal proteinsyntese.

Magnesium bidrar også til å opprettholde normale knokler og tenner, samt bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Da er det bare å kose seg med knallgo` mango – med god samvittighet!

Foto: Colourbox

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *