Så ofte bør du spise

Kosthold/ernæring | 22. februar 2017

Regelmessige måltider er en viktig del av et variert og sunt kosthold, men alle har forskjellig måltidsrytme og ulike måltidsrutiner. Her får du noen råd om hvor ofte du bør spise, og hva du bør spise til de ulike måltidene.

Alle kulturer har ulik struktur og rytme på måltidene sine. I Norge spiser vi tradisjonelt frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og vi spiser mye brødmat. I for eksempel Sverige spiser de stort sett varm mat til lunsj, og sør i Europa inntas ofte middagen sent på kvelden.

Det er mange måter å sette sammen et sunt kosthold på. Du kan for eksempel ha tre hovedmåltider og to mellommåltider, eller fire hovedmåltider og ett mellommåltid.

Du må finne den måltidsrytmen som passer deg. Det viktigste er at måltidene er regelmessige og sunne.

Frokost. «Frokost er dagens viktigste måltid», heter det. De fleste trenger påfyll av energi om morgenen for at kroppen skal fungere. Ellers kan det være vanskelig å konsentrere seg, og både arbeidslysten og humøret kan bli skadelidende.

Helsedirektoratet anbefaler frokost som varierer mellom grovt brød, knekkebrød, grove kornblandinger og havregrøt. I tillegg anbefales magre melke- og meieriprodukter, pålegg av rent kjøtt, fiskepålegg og frukt og grønt, samt gjerne lettmargarin.

Om du har dårlig matlyst eller dårlig tid om morgenen, kan et eple eller en lettyoghurt, samt et glass juice eller melk, være gode alternativer.

TALLERKENMODELLEN: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker. En praktisk rettesnor som sørger for at du får i deg de næringsstoffene du trenger i løpet av en dag.

Lunsj. Matpakken er den typiske lunsjen i Norge, men mange arbeidsplasser har også kantine med lunsjtilbud. Uansett hva du spiser, er et måltid midt på dagen viktig for å holde konsentrasjonen og humøret oppe, enten du er på skole eller jobb.

Husk at en matpakke kan være mer enn tradisjonelle brødskiver med pålegg. For eksempel middagsrester fra dagen før, en omelett, en frisk salat eller lettyoghurt.

Uansett anbefaler Helsedirektoratet at vi spiser en variert lunsj med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Middag. Middagen gir en pause fra brødmaten, den er gjerne varm og gir utallige variasjonsmuligheter. Tallerkenmodellen er en praktisk rettesnor som sørger for at du får i deg de næringsstoffene du trenger i løpet av en dag.

Selv om denne modellen er ekstra nyttig for middagsplanleggingen, bør ALLE måltider settes sammen etter denne modellen: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker.

Helsedirektoratet anbefaler at du spiser fisk til middag to til tre ganger i uken, og at du varier mellom fet fisk (laks, ørret, sild, makrell, kveite) og mager fisk (torsk, sei, lyr). Husk at frossen fisk er like bra som fersk.

Det anbefales også at du velger magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Bruk rå eller kokte grønnsaker som tilbehør, og varier mellom potet, ris, pasta, couscous og bulgur som tilbehør.

Merk også at bønner, linser og erter kan erstatte kjøtt og fisk i et middagsmåltid.

Kveldsmat. Om du har vært i fysisk aktivitet og/eller har spist tidlig middag, er det vanlig å ha behov for et måltid om kvelden. Brødmat kan være ett alternativ, men også grøt eller suppe kan fungere som kveldsmat. Frukt og grønt, eller kornblanding med yoghurt og bær, er andre alternativer.

Mellommåltider. Om det går mer enn fire timer mellom hovedmåltidene, slik det ofte kan gjør for mange i en hektisk hverdag, er det lurt å innta et mellommåltid for å holde blodsukkeret stabilt og for å døyve den verste sulten.

Frukt og grønt er et godt og sunt mellommåltid, og ved å knaske litt frukt eller grønnsaker i løpet av dagen kommer du fort opp i de anbefalte «fem om dagen».

En brødskive eller knekkebrød med magert pålegg, eller en lettyoghurt, fungerer også fint imellom hovedmåltidene.

Drikke. Avhengig av temperatur og hvor fysisk aktiv du er, trenger du cirka to lite væske om dagen. Vann er den absolutt beste tørstedrikken, men i løpet av dagen kan du variere med juice og lettere melkevarianter.

Alle har sin egen måltidsrutine- og -rytme, og det viktigste er ikke hvor ofte du spiser, men hva du spiser. Så lenge måltidene er noenlunde regelmessige, og du følger de nevnte rådene så godt du kan, vil du oppleve at du klarer å holde både konsentrasjonen og humøret oppe hele dagen lang.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *