Så mye spinat må du spise

Frukt og grønt | 12. januar 2015

Kvinner mellom 14 og 60 år trenger 15 mg jern hver dag. Det tilsvarer for eksempel 700 gram fersk spinat, eller nesten fire poser, daglig!

Jern er et mineral som ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Grove kornprodukter, kjøtt, innmat, egg samt frukt og grønnsaker er gode kilder til jern. Vi får omtrent 1/3 av jerninntaket vårt fra brød og kornvarer.

Et sunt og variert kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de næringsstoffene kroppen trenger. Det gjelder i de fleste tilfeller også jern.

Særlig barn og ungdom risikerer å få for lite jern gjennom kosten. Mange kvinner får heller ikke i seg nok jern.

700 gram spinat. De som ikke spiser så mye jernrikt kjøtt, som lever, eller brød og kornvarer, må satse på at grønnsaker og frukt skal tilføre kroppen dagsbehovet for jern. Linser, bønner, erter og kikerter inneholder mye jern, men også spinat er jernrikt.

Utfordringen er at du trenger store mengder for å dekke dagsbehovet. Helsedirektoratet anbefaler at kvinner mellom 14 og 60 år får i seg 15 mg jern hver dag. 100 gram spinat inneholder 2,1 mg jern. Det betyr at denne målgruppen må spise like over 700 gram fersk spinat for å dekke dagsbehovet av jern.

Det er nesten fire poser! Eller foretrekker du heller 150 gram blodpudding, 150 gram hermetiske snegler eller kanskje 200 gram hermetiske blåskjell, daglig?

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye jern vi bør få i oss daglig:

  • 1-5 år: 8 mg
  • 6-9 år: 9 mg

Menn:

  • 10-17 år: 11 mg
  • 18 år og over: 9 mg

Kvinner:

  • 10-13 år: 11 mg
  • 14-60 år: 15 mg
  • 61 år og over: 9 mg

Gravide og ammende:

  • 15 mg
JERNTILSKUDD: 1 tablett Nycoplus Jern 27 mg kan være et alternativ for å sikre deg ditt anbefalte daglige inntak av jern.


Jern er viktig. Jern er viktig for mange funksjoner i kroppen. Det bidrar til normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin, samt normal transport av oksygen i kroppen. Jern bidrar også til normal kognitiv funksjon, normal energiomsetning, immunforsvarets normale funksjon og reduksjon av slapphet og trøtthet.

Trenger du tilskudd? For å «slippe» å spise 700 gram spinat hver dag, noe de færreste klarer å få i seg, kan jerntilskudd være et alternativ for å sikre deg ditt anbefalte daglige inntak, for eksempel Nycoplus Jern 27 mg. I tillegg er det jern i Nycoplus Multi og Nycoplus Multi Barn.

Disse tilskuddene finner du eksklusivt på apoteket.

Foto: Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *