Så mye prim må du spise

Kosthold/ernæring | 3. desember 2014

Kvinner mellom 14 og 60 år trenger 15 mg jern daglig. For å dekke dette behovet må du spise ti porsjoner á 15 gram med jernberiket prim hver dag – altså det samme som en halv primboks.

Jern er et mineral som ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Gode jernkilder i hverdagskosten er grove kornprodukter, kjøtt, innmat og egg, samt frukt og grønnsaker. Omtrent 1/3 av jerninntaket vårt kommer fra brød og kornvarer.

Jernmangel. Jern bidrar til normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin, samt normal transport av oksygen i kroppen. Jern bidrar også til normal energiomsetning, normal kognitiv funksjon, immunforsvarets normale funksjon og reduksjon av slapphet og trøtthet.

Et sunt og variert kosthold inneholder i all hovedsak tilfredsstillende mengder av de næringsstoffene kroppen trenger, men jernmangel er fortsatt en av konsekvensene av nordmenns mangelfulle sammensetning av kostholdet.

Særlig barn og ungdom risikerer å få for lite jern gjennom kosten.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye jern vi bør få i oss daglig:

  • 1-5 år: 8 mg
  • 6-9 år: 9 mg

Menn:

  • 10-17 år: 11 mg
  • 18 år og over: 9 mg

Kvinner:

  • 10-13 år: 11 mg
  • 14-60 år: 15 mg
  • 61 år og over: 9 mg

Gravide og ammende: 15 mg

JERNTILSKUDD: 1 tablett Nycoplus Jern 27 mg sikrer deg ditt anbefalte inntak av jern hver dag.

Jernberiket prim. Jernberiket prim er spesielt utviklet for at barn skal få i seg jern gjennom kosten, men mange voksne bruker også prim som pålegg. Som det fremkommer av oversikten, anbefaler Helsedirektoratet at kvinner mellom 14 og 60 år får i seg 15 mg jern daglig.

For å dekke dette behovet må denne målgruppen altså spise ti porsjoner á 15 gram med jernberiket prim hver dag. Det tilsvarer en halv boks med jernberiket prim!

Trenger du tilskudd? Å innta jern gjennom kosttilskudd kan være et alternativ for å sikre deg ditt anbefalte daglige inntak, for eksempel Nycoplus Jern 27 mg. I tillegg er det jern i Nycoplus Multi og Nycoplus Multi Barn.

Disse tilskuddene finner du eksklusivt på apoteket.

Foto: Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *