Så mye melk må du drikke

Kosthold/ernæring | 3. juni 2015

Helsedirektoratet anbefaler et inntak på 10 mikrogram D-vitamin daglig. Om du satser på å dekke dette behovet ved å drikke ekstra lettmelk beriket med D-vitamin, må du innta 2,5 liter hver dag. Er du over 75 år, må du drikke dobbelt så mye!

Den viktigste kilden til D-vitamin i den norske hverdagskosten er fet fisk, som makrell, ørret, laks, ansjos, og sild, samt fiskerogn og fiskelever. Kroppen lager også selv D-vitamin når du er ute i solen, men dette gjelder først og fremst i sommermånedene.

D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normale muskelfunksjoner. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

10 mikrogram. Helsedirektoratet anbefaler alle, fra de blir født til de er 75 år, et inntak på 10 mikrogram D-vitamin daglig. Er du over 75 år, er dagsbehovet 20 mikrogram.

Den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser at nordmenn ikke får i seg nok D-vitamin fra kostholdet. De fleste er derfor avhengige av å få D-vitamin gjennom tilskudd, eventuelt tilstrekkelig med sollys i sommerhalvåret.

TA TRAN: 5 ml Nycoplus Apotekets Tran er nok til å dekke dagsbehovet for D-vitamin.
TA TRAN: 5 ml Nycoplus Apotekets Tran er nok til å dekke dagsbehovet for D-vitamin.

Beriket med D-vitamin. For å øke inntaket av D-vitamin i nordmenns hverdagskost, er noen matvarer i Norge «beriket» med D-vitamin etter godkjennelse fra Mattilsynet fordi det har en «ernæringsmessig effekt». Dette gjelder blant annet margarin og smør.

Produsentene av smør og margarin er faktisk pålagt å berike disse produktene med D-vitaminer. Men også noen melketyper er beriket med D-vitamin, blant annet den populære varianten ekstra lettmelk.

2,5 liter melk. Ekstra lettmelk er beriket med 0,4 mikrogram D-vitamin per 100 gram. Med et anbefalt daglig inntak på 10 mikrogram D-vitamin, må du altså drikke 2,5 liter ekstra lettmelk hver dag for å dekke dette behovet.

Er du over 75 år, må du drikke dobbelt så mye – altså 5 liter! Melk er for øvrig også en viktig kilde til mineralene kalsium og jod.

Tilskudd. Tran er et godt alternativ for å sikre ditt daglige inntak av D-vitamin, som for eksempel Apotekets Tran fra Nycoplus. Husk at 5 ml om dagen er nok.

Liker du ikke tran og ønsker tilskudd av D-vitamin på en annen måte? Da kan du for eksempel innta D-vitamin i tablettform, som Nycoplus D3-vitamin i 10 mcg eller 20 mcg. Alle disse produktene finner du på apoteket.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *