Rosiner på godt og vondt

Frukt og grønt, Kosthold/ernæring | 8. april 2015

I Geir Børresens sang Smurfeøl, synger smurfene at «for mye av det gode er for mye av det gode». Dette gjelder også rosiner. Mattilsynet anbefaler nemlig barn under 3 år å ha et begrenset inntak av rosiner med bakgrunn i innholdet av muggsoppgift.

Rosiner bør begrenses til barn under 3 år

Vi har lært at tørket frukt inngår i de fem porsjonene frukt og grønt daglig, og at tørket frukt inneholder mange næringsstoffer. Rosiner er intet unntak og inneholder blant annet fiber, kalium, kobber, vitamin B6 og jern. Rosiner er imidlertid også en kilde til muggsoppgiften okratoksin A (OTA). Denne gir ingen umiddelbar forgiftning, men kan ha uheldige langtidsvirkninger. Mattilsynet advarer derfor små barn mot å spise for mye rosiner.

I 2004 kom Mattilsynet med en anbefaling om at barn under 3 år bør begrense inntaket av rosiner til ca. 50 gram rosiner i uken. De minste snackpackene til Sun-Maid er på 14 gram, så dette tilsvarer 3,5 av disse ukentlig. Dette rådet ble opprettholdt etter en ny risikovurdering av Folkehelseinstituttet som ble utført høsten 2010.

 

Rosiner brukes gjerne som sunnere snacks. Husk at det er hverdagsinntaket som teller.
Rosiner brukes gjerne som sunnere snacks. Husk at det er hverdagsinntaket som teller.

Langtidseffekter

Inntak av OTA kommer fra flere ulike matvarer som korn, kaffebønner, kakao, vin, øl, druesaft og mange tørkede frukter, blant annet rosiner. Høyt inntak over tid kan virke nedsettende på immunforsvaret, være skadelig for nyrene og kreftfremkallende. Gjennomsnittsnivået for OTA i rosiner ligger langt under grenseverdien, men sammen med OTA fra andre matvarer i tillegg, kan et høyt inntak av rosiner hos små barn gjøre at de totalt sett får i seg for mye. Det er altså ingen akutt fare for forgiftning eller overdosering, men problemet er langtidseffekten. Det er derfor det totale inntaket over en lengre periode som bør begrenses, ikke for eksempel det lille ekstra som for eksempel spises i påsken.

Den nyeste vurderingen fra Folkehelseinstituttet viser at rosiner til barn er mindre farlig enn tidligere antatt. Mattilsynet velger likevel å være føre var og opprettholder anbefalingen om å begrense inntak av rosiner til barn under tre år. Les mer om andre muggsoppgifter hos Vitamineksperten.

Hilsen Åse

Foto: Microsoft og frukt.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *