Risotto med reker – og D-vitamin

Uncategorized | 23. mars 2015

Risotto er et av det italienske kjøkkenets mest kjente retter. Denne oppskriften med reker kombinerer en rekke spennende smaker. Og gir deg D-vitamin samtidig.

Risotto er en deilig italiensk rett med opprinnelse fra den flate Posletta i Nord-Italia, nærmere bestemt den østre delen av Piemonte, Lombardia og Veneto hvor risdyrking er vanlig. Grunnlaget for risotto er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano.

Risotto med reker en fantastisk rett med sunne og gode ingredienser. Den er rik på kalsium og vitaminer og sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger.

Kalsium er spesielt viktig for vedlikehold av normalt skjelett og normale tenner. Det bidrar også til normal blodlevring, normal energiomsetning og normal muskelfunksjon. I tillegg bidrar kalsium til at kroppens fordøyelsesenzymer fungerer normalt.

D-vitaminrike reker. Reker er rike på D-vitamin, selen og vitamin B12 som er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normal muskelfunksjon. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

Selen bidrar blant annet til å opprettholde normalt hår og normale negler, beskytter cellene mot oksidativt stress og bidrar til både immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon.

B12-vitamin bidrar blant annet til normal dannelse av røde blodlegemer og normal energiomsetning. I tillegg bidrar B12 til både nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon, samt til å redusere trøtthet og utmattelse.

B12 spiller også en rolle i celledelingsprosessen, og dette vitaminet er også viktig for at B9-vitamin (folsyre) skal virke.

Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 1 båt hvitløk
  • 3 stk soltørkede tomater
  • 1 ss smør
  • 3 dl arborioris (risottoris)
  • 4 dl fiskebuljong (utblandet)
  • ½ stk purre
  • ½ ts salt
  • 3 ss parmesan, revet
  • 400 g reker

Saus:

  • 2 dl cottage cheese
  • 2 dl kefir
  • ¼ ts salt
  • 1 ts paprikapulver
  • ½ ts karri
  • 1 ss sitronsaft
  • 3 ss tørket dill

Fremgangsmåte:

Fres hvitløk og tomat i smøret i 2 – 3 minutter. Tilsett risen og rør om så alle riskornene blir blanke av fettet.

Hell på kokende vann med buljongterning og kok risen under lokk til risen er mør, ca 13 – 15 minutter. Tilsett purre, smak risen til med salt og rør inn parmesan og reker.

Rør sammen ingrediensene til sausen og server den ved siden av eller over risottoen.

Oppskrift og bilde er hentet fra melk.no

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *