Rips – frisk, syrlig og rik på C-vitamin

Frukt og grønt | 3. oktober 2016

Ripsbusker, fulle av klaser med store, røde bær, er et klassisk innslag i norske hager. Rips smaker friskt og syrlig, og passer utmerket til syltetøy, gelé og saft – og er dessuten svært rik på C-vitamin.

Rips er et bær som opprinnelig vokser vilt, men det er de dyrkede bærene vi kjenner best i dag. Faktisk finnes rips i både hvitt, gult og rødt. Den røde ripsen er vanligst hos oss, og den har en litt friskere og syrligere smak enn den hvite.

Faktisk har sylting av rips vært vanlig i Norge helt siden 1600-tallet. Dette bæret inneholder nemlig stoffet pektin, som gjør den er egnet til både gelé og sylting. Pektininnholdet er mindre i helt modne bær, og derfor egner disse seg best til saft.

Mange norske hager er fulle av ripsbusker (og andre buskevekster), men det er liten kommersiell produksjon her til lands.

Anvendelig. Rips kan godt spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus eller melk, og sammen med is smaker rips veldig godt. Noen synes likevel at rips alene er for surt, mens andre elsker nettopp den syrlige smaken.

Som nevnt passer også rips utmerket til både saft, juice, smoothie, gelé, syltetøy, både alene og sammen med andre bær. Rips kan også brukes i pai, eller som pynt på kaker eller kakefyll – spesielt hele klaser.

SYLTETØY: Rips passer utmerket til å lage syltetøy av.

Mye C-vitamin. Rips inneholder mye C-vitamin, hele 27 mg per 100 gram spiselig vare. Dermed ligger rips faktisk på niendeplass på listen over de mest C-vitaminrike bærene, ifølge Matvaretabellen.

C-vitamin er viktig for mange funksjoner i kroppen. Dette vitaminet bidrar blant annet til nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og slapphet. C-vitamin øker også opptaket av jern i kroppen og beskytter cellene mot oksidativt stress.

C-vitamin bidrar dessuten til et sunt bindevev. Vitaminet er nemlig med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein. Bindevevet holder sammen kroppens vev og organer.

Inneholder også K-vitamin og mangan. Rips inneholder også en del K-vitamin og mineralet mangan. K-vitamin bidrar først og fremst til normal blodlevring, altså at blodet størkner eller koagulerer. Bokstaven K står nettopp for koagulering, altså «koaguleringsvitamin». K-vitamin bidrar også til vedlikehold av et normalt skjelett.

Mangan på sin side bidrar til normal energiomsetning og normal dannelse av bindevev, samt å opprettholde normalt skjelett og å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Rips inneholder også en del kostfiber, som bidrar til en normal fordøyelse.

Tilgjengelig hele året. Rips er tilgjengelig hele året, men den norske sesongen er fra juli til september. Som hagebær er faktisk rips et av de mest hardføre bærene vi har.

Når du kjøper rips i butikken, skal du se etter bær som er velfarget, velutviklet, tørre, glatte og rene. Ripsbærene skal henge på stilken og ikke ha flekker eller trykkskader. Oppbevar ripsene i kjøleskapet, da holder de seg lenger.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *