Rå eller kokte grønnsaker?

Frukt og grønt, Kosthold/ernæring | 10. august 2016

Grønnsaker er en viktig kilde til både fiber, vitaminer og mineraler i kostholdet vårt. Men er det forskjell på rå og kokte grønnsaker? Vi har sett nærmere på næringsinnholdet i tre av våre mest populære grønnsaker.

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd alle å spise fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag – der omtrent halvparten bør være grønnsaker og halvparten frukt og bær.

Mellom 80 og 90 prosent av oss spiser mindre enn de anbefalte fem porsjonene med grønnsaker, frukt og bær daglig. Et lite lyspunkt er den siste rapporten fra Helsedirektoratet om utviklingen i norsk kosthold, som viste at vi i 2014 kjøpte seks prosent mer grønnsaker enn året før.

Kokt eller rå? Om du spiser grønnsakene dine rå eller kokt, har en del å si for næringsinnholdet. Med Matvaretabellen og Nutrition Data som verktøy har vi sett nærmere på innholdet av vitaminer og mineraler i tre av Norges mest spiste grønnsaker – gulrot, brokkoli og blomkål.

Gulrot. Gulrot er svært rik på A-vitamin. A-vitamin er viktig for immunforsvaret og normale slimhinner, samt for å opprettholde normal hud og normalt syn. I tillegg bidrar dette vitaminet til kroppens normale omsetning av jern.

Du tror kanskje at rå gulrot er det sunneste du kan spise, men slik er det ikke. Kokt gulrot inneholder 510 RAE* A-vitamin per 100 gram spiselig vare, mens rå gulrot inneholder 437 RAE av dette vitaminet.

Gulrotens innhold av betakaroten er også høyere i den kokte varianten. Dens friske, oransje farge kommer nettopp av betakaroten. Visste du at betakaroten blir til A-vitamin i kroppen vår? Når vi spiser gulrøtter vil kroppen nemlig omdanne betakarotenet til aktivt A-vitamin ved behov.

RÅ ELLER KOKT? Visste du at gulrotens innhold av både A-vitamin og betakaroten er høyere i den kokte varianten enn i den rå?

Brokkoli. Brokkoli er svært næringsrikt, og mange kaller den derfor for en supergrønnsak. Denne middagsfavoritten er spesielt rik på C-vitamin og K-vitamin.

C-vitamin er viktig for immunforsvaret og nervesystemet. I tillegg bidrar dette vitaminet til et sunt bindevev, samt øker opptaket av jern i kroppen.

K-vitamin er viktig for skjelettet, samt   normal blodlevring – altså at blodet størkner eller koagulerer.

Brokkoli kan like godt spises rå som kokt. Denne smakfulle og kalorifattige grønnsaken inneholder for eksempel mer A-vitamin og K-vitamin som kokt enn som rå. Men spiser du den rå, får du i deg mer C-vitamin og kalium enn om du inntar den kokt. Kalsiuminnholdet i brokkoli er tilnærmet likt rå som kokt.

Blomkål. Blomkål er både kalorifattig og mettende, noe som betyr at du kan spise mye av den med god samvittighet. Den er dessuten rik på både C-vitamin og B-vitaminet folat.

Folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at barnet får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen. Dette B-vitaminet bidrar også til immunforsvarets normale funksjon og å redusere trøtthet og slapphet.

Folatinnholdet i rå blomkål er dobbelt så høyt som i den kokte. Du får også i deg vesentlig mer C-vitamin ved å velge den rå varianten.

Konklusjonen er kanskje at grønnsaker er en fabelaktige kilde til viktige vitaminer og mineraler uansett, og at variasjon mellom rå og kokte grønnsaker er det beste i hverdagskosten.

* RAE (Retinol aktivitets-ekvivalenter); 1 RAE = 1 μg retinol = 12 μg β-karoten.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *