Prøv blåskjell på grillen – full av vitamin B12 og mangan

Uncategorized | 14. juli 2016

Legg blåskjell i folie på grillen, tilsett hakket vårløk og tomater i biter, så har du et spennende grillmåltid. Visste du at blåskjell inneholder masse B12-vitamin og mangan?

Blåskjell på grillen er et spennende og kreativt alternativ til den tradisjonelle grillmaten, som pølser, hamburger og flintstek. Blåskjellene legges på grillen i folie, og i denne oppskriften tilsetter du masse hakket vårløk og tomater i biter, gjerne også deilige friske krydderurter. Det smaker veldig godt!

Næringsrik sjømat. Sjømat, som blåskjell, krabbe, reke og hummer, er ikke inkludert i Helsedirektoratets anbefalte ukentlige porsjoner (300-450 gram) med fisk. Likevel anbefales disse matvarene som følge av et gunstig innhold av næringsstoffer, som blant annet selen, sink, jod og B12-vitamin.

Rik på B12 og mangan. Blåskjell er svært rik på både B12-vitamin og mangan. Ifølge Matvaretabellen ligger faktisk blåskjell på tredjeplass på listen over matvarer med mest B12.

B12 er viktig for mange funksjoner i kroppen. Dette vitaminet bidrar blant annet til normal energiomsetning og normal psykologisk funksjon, samt både nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon. Dessuten er B12 viktig for normal dannelse av røde blodlegemer, samt å redusere trøtthet og slapphet.

Mangan er viktig for skjelettet og normal dannelse av bindevev.

Blåskjell inneholder også en del selen, samt noe jern og fosfor.

I denne oppskriften benyttes også tomater, som inneholder mye C-vitamin og A-vitamin.

RIK PÅ B12 OG MANGAN: Blåskjell inneholder mye B12-vitamin og mangan, samt en rekke andre viktige næringsstoffer.

Blåskjell med tomat og vårløk på grillen

Dette trenger du til fire porsjoner:

2 kg blåskjell

½ dl sitronsaft

1 dl hvitvin

3 stk store tomater

1 bunt vårløk

2 båt hvitløk

1 dl hakket frisk kruspersille

1 dl hakket frisk dill

et stort ark dobbel aluminiumsfolie

Slik gjør du:

Skjær tomater i terninger og vårløk i skiver. Knus hvitløken og finhakk kruspersille og dill.

Vask blåskjellene.

Ha alle ingrediensene på et stort ark dobbel aluminiumsfolie.

Brett godt sammen slik at pakken blir tett og legg den på en god varm grill – gjerne under lokk. Grill i 4-6 minutter til skjellene har åpnet seg.

Server grillede blåskjell med ferskt grovt brød til.

PS: Om du plukker blåskjellene selv, er det viktig å sjekke blåskjellvarselet der du er først.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *