Plomme – en smaksrik høstfavoritt

Frukt og grønt | 26. september 2016

Høsten betyr tid for små og delikate plommer med mykt og saftig fruktkjøtt. Plomme er en kalorifattig og fiberrik frukt, og som andre frukter inneholder den viktige vitaminer og mineraler. 

Plomme er en typisk høstfrukt, og det bugner av flotte plommekurver i butikkene – eller du finner dem i din egen eller naboens hage. Etter eple er plomme den viktigste fruktsorten i Norge.

I gjennomsnitt produseres det omtrent 15.000 tonn plomme hvert år her i landet. 3/4 av dette kommer fra private hager. Hovedårsaken til at plomme er så populært å dyrke privat, er at den er lite utsatt for skadedyr og sykdommer. Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden.

Det finnes over 2000 varianter av plomme, og den kommer i et fargespekter som er helt unikt. Alt fra mørkerøde til blå og gule. Fruktkjøttet er gult og saftig, og smaken er søt og mild.

Mange bruksområder. Plomme kan du spise som den er, rett fra en fristende fruktkurv du finner i butikken. Men den passer også ypperlig i fruktsalater, kaker og andre desserter. Plomme kan også brukes glaserte til ulike middagsretter. Plommesyltetøy smaker også veldig godt.

Plommen har en stor stein i midten. Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett. Visste du at 94 prosent av en plomme er spiselig?

Få kalorier. Mye fiber. Plomme er en kalorifattig frukt, og den er rik på fiber. Kostfiber er viktig for fordøyelsen. Som de fleste andre frukter inneholder plomme flere vitaminer og mineraler, blant annet A-vitamin, kalsium og kalium.

A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn. I tillegg bidrar A-vitamin til immunforsvarets normale funksjon og normal omsetning av jern.

Kalsium bidrar til normal blodlevring, normal energiomsetning og normal muskelfunksjon, samt å opprettholde normalt skjelett og normale tenner.

Kalium på sin side bidrar til nervesystemets normale funksjon, normal muskelfunksjon og å opprettholde normalt blodtrykk.

ALLSIDIG FRUKT: Plomme kan brukes til så mangt, blant annet deilig plommesyltetøy.

Velg riktig. En plomme skal være glatt i skinnet, og helst bør den ha et voksaktig lag. En moden plomme gjenkjennes ved at den er fast, men gir etter for et lett trykk. Harde plommer bør du ikke velge, for de er umodne.

Fargen skal være fyldig og frisk. Unngå frukter med mørke flekker, sprekker og andre skader. Plomme liker seg best i kjøleskapet ved 2-4 grader.

Ikke glem at høsten er sesong for søte og saftige norske plommer, og husk at disse har veldig kort lagringstid. Nyt dem mens du kan!

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *