Pass opp for kryssallergier!

Diverse | 9. juni 2015

Pollensesongen er godt i gang over hele Norge, og pollenallergikere kan reagere på ulike typer frukt, bær, grønnsaker, nøtter og krydder som følge av kryssreaksjoner. Her får du oversikten over hvilke matvarer du som pollenallergiker bør være ekstra oppmerksom på.

Pollenallergi er den vanligste formen for allergi, og den gir symptomer spesielt om våren og sommeren. Symptomene utløses hovedsakelig av pollen fra trær og busker som or, hassel, salix (selje, pil og vier) og bjørk, samt planter som gress og burot.

Pollen er svært små partikler med varierende diameter og vekt, som frigis til luften og spres med vinden for å bestøve planter av samme art. Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5 til 40 år. Det ser ut til at stadig flere får denne sykdommen, også i godt voksen alder, og innen grupper som ikke tidligere ble syke.

Ifølge Astma- og Allergiforbundet antas det at i overkant av 20 prosent av befolkningen i Norge plages med mer eller mindre alvorlig pollenallergi.

Når blomstrer hva?

Or og hassel blomstrer i februar, mars og april. Som årsak til pollenallergi, har de særlig betydning i Sør-Norge.

Salix, som er pollen fra selje, vier og pil, blomstrer i Sør-Norge fra midten av april og i Nord-Norge fra midten av mai. Om lag en femtedel av bjørkeallergikerne reagerer på denne pollentypen.

Bjørka blomstrer i månedsskiftet april/mai i Sør-Norge og opptil en måned senere i Nord-Norge. Blomstringen skjer noe senere til fjells enn i lavlandet. Bjørka avgir store mengder pollen og gir derfor store plager.

Gresspollensesongen varer fra midten av juni til begynnelsen av august i Sør-Norge, og i Nord-Norge fra slutten av juni til midten av august.

Muggsopp finnes overalt i naturen og som mugg i kjellere og andre steder hvor det er fuktig. Muggsoppsporer finnes mest i luften i juli og august.

Burotsesongen varer fra slutten av juli til cirka 20. august. Spredningen av pollen fra burot har størst betydning i Sør-Norge. Det er relativt lite burot på Vestlandet og i Nord-Norge. Burot tilhører kurvplantefamilien. Enkelte reagerer også på andre arter i denne familien, som prestekrage, løvetann, asters og krysantemum.

Ubehagelig

Pollenallergi kan være svært ubehagelig for den det rammer. I første rekke opptrer symptomene i nese og øyne, og det kan for mange være vanskelig å skille en sommerforkjølelse fra pollenallergi. Mange opplever å ha sykdommen i flere år før diagnosen viser at den årlige sommerforkjølelsen faktisk var pollenallergi.

Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp. Noen får også astma i pollensesongen. Allergikeren føler seg trett og uopplagt og får nedsatt konsentrasjon og innlæringsevne. Mange opplever at sykdommen går ut over arbeid og skoleresultater.

Kryssallergi

Pollenallergikere kan reagere på ulike typer frukt, bær, grønnsaker, nøtter og krydder som følge av kryssreaksjoner. Ved kryssreaksjoner reagerer kroppen på stoffer i maten som ligner på stoffer i pollen.

Rå epler/gulrøtter og nøtter er eksempler på matvarer som gir kryssreaksjoner hos mange pollenallergikere. Kløe i munnen og halsen, samt hovne slimhinner, er vanlige symptomer. Sjeldnere kan det oppstå symptomer som eksem, elveblest og astmaanfall, eller symptomer fra magen.

DEKKER DAGSBEHOVET: Om du ikke kan spise ulike matvarer som følge av kryssallergi, kan Nycoplus Multi 200 være et alternativ for å sikre ditt daglige inntak av viktige vitaminer og mineraler.
DEKKER DAGSBEHOVET: Om du ikke kan spise ulike matvarer som følge av kryssallergi, kan Nycoplus Multi 200 være et alternativ for å sikre ditt daglige inntak av viktige vitaminer og mineraler.

De som er hardest rammet av pollenallergi, er også de som er mest utsatt for kryssreaksjoner. Det er svært individuelt hva hver enkelt reagerer på. Enkelte reagerer bare på matvarene i pollensesongen, andre gjør det hele året.

Ofte tåles matvarene bedre hvis de er kokt, stekt, skrelt, hermetisert eller syltet, ifølge Matportalen. Det anbefales å holde seg unna den eller de matsortene man får reaksjon fra. Kryssallergi forverrer ikke selve pollenallergien.

Her er eksempler på kryssreaksjoner som har forekommet:

 • Bjørk, hassel, or, salix (vier, selje, pil):
 • Eple (rå), pære (rå).
 • Steinfrukt (fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel, mango).
 • Gulrot (rå), potet (rå).
 • Hasselnøtt, paranøtt, valnøtt.
 • Peanøtt, selleri.
 • Kiwi.
 • Timotei og andre gressarter:
 • Belgfrukt (bønner, erter, linser).
 • Hvete, bygg, rug, havre.
 • Burot:
 • Selleri.
 • Purreløk, løk, hvitløk.
 • Urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m.fl.).
 • Paprika.
 • Solsikkefrø.
 • Honning.

Kilde: Astma- og Allergiforbundet.

Kosttilskudd

Om du har pollenallergi og ikke kan innta enkelte matvarer, som frukt og grønnsaker, i løpet av året som følge av kryssreaksjoner, kan det hende du får i deg for lite av viktige vitaminer og mineraler.

Det er en grunn til at Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst fem porsjoner, tilsvarende minst 500 gram, frukt, grønnsaker og bær hver dag. Generelt er frukt og grønnsaker er spesielt rik på C-vitamin. A-vitamin og B-vitaminet folat.

Frukt inneholder dessuten mye kostfiber, som er gunstig for fordøyelsen. Ett alternativ for å sikre kroppens daglige anbefalte mengde av viktige vitaminer og mineraler, er å innta kosttilskudd.

Nycoplus har mange tilskudd som passer ethvert behov, som Nycoplus Multi. Den inneholder hele 13 vitaminer og 9 mineraler, og én tablett sikrer kroppens daglige inntak av viktige vitaminer og mineraler.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *