d-vitamin og påskesola

Gir påskesola deg D-vitaminene som kroppen trenger?

Vitaminer/mineraler | 20. mars 2018

Påsken er for mange årets første mulighet til å smøre på solkrem og nyte varmen i solveggen på hytta etter dagens skitur. Etter en lang vinter kjennes den deilige påskesola ut som akkurat det kroppen trenger. Og det stemmer.

Sola er vår viktigste kilde til D-vitamin som er viktig av en rekke grunner: Vitamin D bidrar til normal utnyttelse av kalsium og fosfor og bidrar til å opprettholde normale tenner, knokler og kroppens normale muskelfunksjon. Det er også viktig for å opprettholde immunsystemets normale funksjon. I tillegg trengs vitamin D for å ta opp kalsium som igjen er viktig for å opprettholde skjelettet.

 

Påskesol og UV-stråling 

I løpet av vinterhalvåret får vi i Norge ikke bare mindre sol, men vi får heller ikke de riktige solstrålene for å produsere vitamin D. Hvor mye D-vitamin som produseres i kroppen avhenger nemlig av hvor sterk sollysets UVB-stråling er. UVB-stråling er den ene av de to typene ultrafiolett stråling som finnes i sollys. Den andre typen kalles UVA. Om vinteren får vi her oppe i nord, bare UVA-stråling. Det betyr at selv om du er ute i sola om vinteren, så klarer ikke kroppen produsere vitamin D av solstrålene, siden de ikke inneholder UVB.

Slik er det selvsagt også i påsken. Om påsken er tidlig kan det hende at du ikke får UVB-stråler, og dermed ikke noe særlig vitamin D av å nyte påskesola. Om påsken er senere er sjansen større. Men selv da, er det ikke sikkert.

 

Solkrem kan blokkere for påskesola

Du bruker selvsagt solkrem når du soler deg i påsken. Det skjermer huden både på kort og lang sikt, mot både solbrenthet og minsker risikoen for hudkreft.

 

Men solkrem filtrerer samtidig bort UVB-strålingen. For selv om det er UVB som skal til for å produsere vitamin D, er det også UVB som brenner huden ved utsatt eksponering. Solkrem kan med andre ord hindre produksjonen av vitamin D. Det avhenger selvsagt av hvor ofte og hvordan du bruker solkrem, skylaget, pigmentering, alder, atferd i solen, bekledning og hvor du er. Men uansett er D-vitaminfangsten i beste fall usikker fra påskesola.

 

Heldigvis er påsketradisjonene våre gode kilder til andre viktige vitaminer. For mange er appelsiner og klementiner like viktige som marsipan og lammelår i påsken. De søte sitrusfruktene er proppfulle av vitamin C, kalium og en rekke andre viktige næringsstoffer.

 

Sørg for at du får i deg nok D-vitamin

Mange nordmenn har vanskelig for å få i seg nok vitamin D til å dekke dagsbehovet. Ikke overraskende gjelder dette spesielt i vinterhalvåret, men det kan også gjelde ellers også, spesielt om du er mye innendørs eller har et ensidig kosthold. For å være sikker på at du får i deg tilstrekkelig med vitamin D kan et kosttilskudd være en god løsning. Nycoplus D3-vitamin fås i styrker på 10 µg, 20 µg, 40 µg og 80 µg. Tilskuddet kommer i små tabletter som er lette å svelge og inneholder hverken gelatin, laktose eller gluten.

 

God påske!

Nycoplus D-vitamin
Det er ikke sikkert at påskesola gir tilstrekkelig med D-vitamin. Derfor kan det være lurt å ta et tilskudd.

Kilder:

Matvaretabellen

nhi.no

 

NO/NYP/0318/0028

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *