Livreddende hjelp til de mest sårbare

Familie i Nicaragua
Nycoplus har siden 2016 vært en viktig bidragsyter til arbeidet som Redd Barna gjør i samarbeid med lokale myndigheter i Nicaragua. Det redder liv!

For hver pakke forbrukere kjøper av produktet Nycoplus Mamma og Nycoplus Gravid doneres 5 kroner til Redd Barnas helse- og utviklingsarbeid. I tillegg gis en årlig enkeltsum. Pengene bidrar blant annet til opplæring av lokale helsearbeidere i avsidesliggende områder. Her er ofte mangelen på helsehjelp stor.

Nycoplus Gravid og Mamma
For hver pakke du kjøper av Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma, doneres 5 kroner til Redd Barnas helse- og utviklingsarbeid i Nicaragua.

 

Ingrid Wigum Gjersvold jobber som produktsjef i Nycoplus og har vært med siden samarbeidet startet i 2016. Hun forteller at i tillegg til inntektene fra salget av produktene, gis det også en fast, årlig sum.

– Totalt har vi gitt ca. 1,4 millioner kroner siden oppstart, og det har vært vekst hvert år, sier Ingrid. Hun legger til at det i 2020 var en ekstra stor økning. Årsaken kan vi jo bare spekulere i, men vi tenker at flere har blitt gravide under koronapandemien. I tillegg har nok de gravide eller nybakte mødrene vært enda mer opptatt av immunforsvaret i denne tiden.

 

Reduserer barnedødelighet

Helsetjenestene som tilbys i Nicaragua blir utført av såkalte Community Health Workers, eller brigadistas, som de også blir kalt. De leverer enkle, men livsviktige helsetjenester ut til mindre lokalsamfunn i rurale og avsidesliggende strøk, som ellers ikke har tilgang på helsehjelp.

Arbeidet bidrar til å redusere særlig spedbarnsdødelighet og dødelighet for barn under fem år. Vanlige sykdommer som behandles er sepsis, neonatale tilstander, luftveisinfeksjoner, lungebetennelse, diaré, feber og malaria.

– Det å være en brigadista er et oppdrag som ikke følger verken klokke eller kalender. Du må være konstant på, sier José. Han fikk opplæring gjennom programmet og har vært helsearbeider og brigadista siden 2006. Det han synes er mest givende er å kunne bidra til å hjelpe alle de små barna i nærområdene.

– Uansett hvor slitsomt det kan være til tider, opplever jeg en stor tilfredshet ved å kunne hjelpe andre, sier José takknemlig.

 

Meningsfull misjon

Den største opplevelsen så langt fikk han i løpet av praksisperioden sin, som ble tilrettelagt gjennom MINSA (helsedepartementet i Nicaragua) og Redd Barna. Da jobbet han som helseressurs ved Jorge Navarro Primary Hospital i Wiwilí, Jinotega.

– Det var lange og intense dager, men jeg følte meg aldri sliten. Det var fantastisk å få muligheten til å lære av alle legene og personalet ved sykehuset, sier José takknemlig.

Wigum Gjersvold er glad for det gode samarbeidet de har med Redd Barna, og at engasjementet gir resultater.

– Å bidra til å hindre at små barn dør av sykdommer som enkelt lar seg behandle, som for eksempel diaré, gir mening for oss som er opptatt av å gi bedre forutsetninger og rammevilkår for barn som trenger det som mest.

Publisert juni 9, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *