Om oss

I norske apotek blir du møtt av kjente merkenavn som Nycoplus, Nycopro og Nycodent, men hvor stammer egentlig disse merkevarene fra?

Nyco er et samlenavn som stammer fra det originale navnet Nyegaard & Co. I dag er det ulike produktkategorier samlet under merkenavnet Nycomed:

Nycomed historie

Nycomed var et tidligere norsk farmasikonsern som ble grunnlagt i Oslo i 1887 av apoteker Morten Nyegaard, og ble opprinnelig grunnlagt som et legemiddelagentur for et tysk firma. Nyegaard etablerte sammen med Theodor Hafslund firmaet Nyegaard & Co i 1890. Firmaet var også lokalisert i Oslo sentrum, og flyttet senere opp i Sandakerveien 103 i Oslo. Gatenavnet ble senere skiftet til Nycoveien, oppkalt etter fabrikken som lå der, og leder til Vitaminveien.

Nyco er som nevnt et samlenavn som stammer fra det originale navnet Nyegaard & Co, som startet sin egen produksjon i 1913. I 1925 begynte firmaet med forskning og var blant annet sterkt involvert i oppdagelsen av vitamin B12. Nyco ble også særlig kjent for utviklingen av produktet Nyco Fruktsalt, et mageregulerende middel.

 

Kvinner på Nycomed-fabrikken

Nyco fikk fabrikker i Oslo, Lillestrøm og Lindesnes. I 1981 ble navnet skiftet til Nycomed og ble en del av Hafslund i 1986. Nå var Nycomed Norges største farmasiselskap med datterselskaper i mange europeiske land.

I 1990 ble Nycomed delt i Nycomed Imaging, som blant annet drev med billeddiagnostikk og kontrastmidler, og Nycomed Pharma, som konsentrerte seg mest om legemidler. Begge ble utskilt fra Hafslund-konsernet i 1996. Nycomed Pharma fortsatte videre under nye eier og beholdt rettighetene til varemerket Nycomed, med fabrikker i Asker og Elverum.

I 2011 ble Nycomed kjøpt opp av det japanske farmasiselskapet Takeda Pharmaceutical Company. Selskapet skiftet da navn i 2012 til Takeda Nycomed AS, og til Takeda AS i 2015. I 2021 ble selskapet kjøpt opp av danske Orifarm Healthcare AS.

 

Derfor har Nycomed ulike merkenavn som alle starter med Nyco

Nycomed som firma eksisterer altså ikke lengre, men arven lever fortsatt gjennom kjente norske merkevarer som starter med Nyco. Du finner også Nycomed-logoen på en del reseptfrie legemidler som blant annet Rhinox, Zymelin, Solvipect, Noskapin.

Publisert februar 5, 2021

11 kommentarer

 1. Kan man få kjøpt Nyco fruktsalat? Eller er det godt ut som jeg hører? Dette er nemmelig det som kan stoppe en sykehus innleggelse for meg og mange som er forskjellige stomi opperert. Jeg hørte rykte for lenge siden og har forhåpentligvis nok så lenge jeg lever, men jeg lider med de som sier de ikke får kjøpt. Dere skulle vite hvor viktig Nyco pulver er for oss. Det er forskjellene på en opprasjon eller ikke for meg.
  Hilsen medlem i den Norske kreft forening / NORILCO.

  1. Hei Anita. Det er dessverre mange år siden Nyco Fruktsalt forsvant fra vår portefølje. Det har blitt solgt videre til andre produsenter, men såvidt vi vet så er det ikke på markedet i dag. Vi får ofte henvendelser om at folk ønsker at produktet kommer tilbake på markedet, så det burde absolutt bli gjort noe med.

 2. Huff. Trist. For alle nye. Kan dere ikke få tilbake agenturet. Dere er jo NycoMed!
  Har dere en smart markedsføring kan det kanskje komme som legemiddel. Ta en gammel mann med sure oppstøt. Verden ville jo forandre seg for gubben.
  Kanskje problemet om dere solgte for lite da. Er at flaskene boksene var for store.
  Mitt lager er gammelt og det er hardt, men det løser jeg med en strikke pinne eller noe sånt. Det
  Jeg hørte et rykte for mange år siden og kjøpte MANGE MANGE. blir sikkert noe arv etter meg. ? Så håper jeg klarer meg ut min levetid….. ? Men dere bør få igjen agenturet.
  Hilsen Anita.

 3. Savner Nyco så veldig. Det er et produkt som gjorde mye for meg med mye mageproblemer og fordøyelse . Vær så snill få det tilbake.

  1. Hei Line. Nycoplus Apotekes Tran med mild smak har dessverre utgått, men vi har både kapsler og geleputer som et alternativ til tran. Vennlig hilsen Åse

 4. Så utrolig skuffa over de nye pakningene med Nycopro Daglig melkesyrebakterier. For det første er det mye mer emballasje, mer søppel og mindre miljøvennlig.Det er vanskelig å trykke ut kapslene uten å ødelegge dem fra brettet. For det andre er kapslene mye mindre men prisen har gått opp. Har brukt disse i flere år men vurderer sterkt å bytte til et rimeliger produkt anbefalt på Apoteket. En forandring til det verre miljømessig og forbrukermessig. Så skuffet!!!

  1. Hei Marianne. Takk for tilbakemelding. Vi etterstreber alltid å finne de mest miljøvennlige løsningene på våre produkter. Her er det dessverre slik at et bytte av fabrikk gjør at kapslene ikke kan produseres i boks som tidligere. Vi jobber med saken, og håper dette kan løse seg på sikt. Dessverre er det ikke vi som setter utsalgsprisen på produktene, det er det apotekkjedene som gjør. De nye kapslene inneholder derimot flere bakteriestammer enn de forrige, i tillegg til D-vitamin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *