Nype – en C-vitaminbombe

Uncategorized | 9. september 2015

Sensommeren og høsten er nypetid. Visste du at nype er en skikkelig C-vitaminbombe? Her får du oppskriften på en deilig nypesuppe – perfekt for kjølige høstkvelder.

Nypen er frøkapselen til rosen, og defineres som en falsk bærfrukt. Nyperoser er viltvoksende busker som blir fra en halv meter og helt opp til fem meter høye. Nype kan være rund eller oval og sitter like under kronbladene, og fargen varier fra rødlig til oransje. Den modner når roseblomsten er visnet og falt av, og nypen har da skiftet fra grønn til rød farge.

Innvendig består nypen av hårete frø som klør ved hudkontakt. Nypefrøene er det mange kaller for «kløpulver». Nype selges gjerne hel i tørket form eller som pulver. Nype stammer opprinnelig fra tempererte og subtropiske strøk i Kina, og i dag kan fersk nype plukkes mange steder i Norge.

Stappfull av C-vitamin. Nype har lange tradisjoner som medisinplante. På Vestlandet ble nype tilsatt brød for å motvirke treg mage. Allerede på 1100-tallet skal nyper ha blitt anbefalt mot blant annet blodspytting, et tegn på skjørbuk forårsaket av mangel på C-vitamin.

I dag vet vi at nype er stappfull av C-vitamin. Med 840 mg C-vitamin per 100 gram spiselig matvare, topper faktisk nype listen over de mest C-vitaminrike matvarene som finnes, ifølge Matvaretabellen. C-vitamin har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen, blant annet nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern, samt å redusere trøtthet og slapphet. Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev.

Inneholder også mye A-vitamin. Nype er ikke bare svært rik på C-vitamin; den inneholder også mye A-vitamin. A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn, samt bidrar til immunforsvarets normale funksjon og normal omsetning av jern. Nype inneholder også en del av mineralet mangan, som bidrar til normal energiomsetning og normal dannelse av bindevev, samt å opprettholde normalt skjelett og beskytte cellene mot oksidativt stress.

Nype inneholder også mye kostfiber, som bidrar til normal fordøyelse.

Nypete
NYPETE: Nyper kan brukes til å lage både suppe og te.

Nypesuppe

Nypens karakteristiske sursøte smak brukes i både syltetøy og supper. Dessuten er nype-te manges favoritt.

For å lage nypesuppe, trenger du følgende ingredienser (4 porsjoner):

0,4 liter nyper

1,2 liter vann

20 gram potetmel

Fløte og sukker etter behov

Slik gjør du:

Vask nypene og rens dem for både blomst og stilk. Sett nypene over i kaldt vann og kok dem til de går i oppløsning. Sil det gjennom et klede og kok det opp igjen. Jevn suppen med litt potetmel utrørt i vann. Sukre etter behov, og server rykende varm – gjerne med litt krem i hver tallerken. Smakfullt og perfekt til å få igjen varmen på kjølige høstkvelder.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *