Nepe – rotfrukt med C-vitamin og folat

Frukt og grønt | 17. februar 2015

Nepe regnes som en delikatesse med sin milde og deilige smak. Rotfrukten hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom til Norge, og inneholder både C-vitamin, folat og kalsium.

Nepen er en del av kålfamilien. De fleste neper har hvitt fruktkjøtt. Den har en mild, søt og nøtteaktig smak og kan beskrives som en mellomting mellom reddik og kålrabi.

Det tar bare seks uker før en nepe kan tas opp, og derfor kan den høstes ganske tidlig. Da er rotfrukten liten i størrelse med en diameter på 8-10 centimeter, og den smaker mildt og godt.

Det spesielle med nepe er at den blir besk dersom den vokser seg lenger. Konsistensen blir også hard eller treet. Den bør derfor høstes i tide.

På kjøkkenet er nepen utrolig anvendelig. Den må skrelles, og kan deretter brukes i råkost eller salat dersom den rives. Hvis nepen skjæres i skiver kan den også kokes i lettsaltet vann og serveres som tilbehør til for eksempel kjøtt.

Rotfrukten kan også stekes, stues, gratineres, bakes og glaseres. Den passer dessuten ypperlig i gryteretter og supper.

C-vitamin og folat. Nepe inneholder lite kalorier, men mye kostfiber. Den inneholder også C-vitamin, folat og kalsium.

C-vitamin bidrar til et sunt bindevev, immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og utmattelse. Dessuten øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen.

Folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at fostre får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen. Folat bidrar også til immunsystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og utmattelse.

Kalsium er spesielt viktig for vedlikehold av normalt skjelett og normale tenner. Kalsium bidrar til normal blodlevring, normal energiomsetning og normal muskelfunksjon. I tillegg bidrar kalsium til at kroppens fordøyelsesenzymer fungerer normalt.

Oppbevares mørkt og kjølig. En nepe skal ha et hvitt og fint skall, og være fast i konsistensen. Den er ikke egnet for å lagres spesielt lenge, men kan oppbevares i noen dager så lenge den har det kjølig og mørkt. Den bør da legges i en plastpose eller plastboks. Anbefalt lagringstemperatur for nepe er 0 – 2°C.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *